Atelier de lucru moldo-austriac

Duminică, 10 Aprilie 2016Chișinău

Atelier de lucru moldo austriac | imaginea 1 Pe 2 aprilie curent, în incinta Centrului Republican de Instruire al Serviciului Situații Excepționale din republica Moldova a avut loc un atelier de lucru, cu genericul “Consolidarea structurilor de securitate în Moldova – dezvoltarea comunelor, orașelor și a protecției civile”.

Atelierul a fost condus de către trei reprezentanți ai organizațiilor de pompieri voluntari din Austria, care au vorbit despre experiența de dezvoltare a voluntariatului, pentru prevenirea situațiilor excepționale. Dialogul a fost posibil, datorită prezenței a peste 26 de primari de localități rurale din mai multe raioane ale Moldovei, însoțiți de 13 reprezentanți ai subdiviziunilor Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Scopul l-a constituit interesarea și convingerea reprezentanților administrațiilor publice locale despre importanța inițierii, implementării și dezvoltării voluntariatului de pompieri în RM, cu preponderență în localități rurale. Pentru a veni cu argumente convingătoare, reprezentanții austrieci, în persoana șefului Asociației de pompieri voluntari din regiunea Vorarlberg, Austria, Hubert Vetter, a comandantului Brigăzii de pompieri voluntari din mun. Ludesch, Austria, Bruno Oehre și a fostului primar al Rankweil, Austria, Hans Kohler, au realizat prezentări pentru cei prezenți la atelier.

Acestea au presupus ce înseamnă serviciile de pompieri din Austria, ce presupune o structură de pompieri voluntari și care este atitudinea unei comunități și conducătorilor acestora față de aceste asociații de pompieri voluntari. Ulterior, pentru continuitatea discuției și pentru un schimb de idei, din perspectica austriacă și cea moldovenească, au fost puse în discuție mai multe teme pe marginea dezvoltării asociațiilor de pompieri voluntari. Partea austriacă a adus sugestii privind modul de organizare și dezvoltare a unor astfel de structuri și raționamente despre beneficiile acestora pentru comunitățile din orice țară. Respectiv, primarii și reprezentanții subdiviziunilor Serviciului Situații Excepționale, formînd grupuri de lucru comune, au venit cu unele date și au fost interesați să afle despre pașii de constituire a organizațiilor voluntare, despre aspectele importante, punînd în discuție și eventualele obstacole care ar putea apărea în formarea asociațiilor de pompieri voluntari.

Atelierul de lucru a fost monitorizat de către reprezentantul Ambasadei Austriei în Republica Moldova, Gerhard Shaumberger. În perioada 5-10 aprilie curent, va fi efectuată o vizită de lucru a unei delegații din partea Republicii Moldova, în Austria, din care vor face parte specialiști ai Serviciului Situații Excepționale, pentru familiarizarea cu mai multe aspecte ale inițierii și implementării organizațiilor de pompieri voluntari, urmînd ca experiența să fie comunicată către administrațiile publice locale interesate. Serviciile de voluntariat în domeniul situațiilor excepționale sînt importante pentru orice comunitate, întrucît desfășoară activități de prevenire și intervenție în domeniul situațiilor de criză.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.