„Mai isteţ ca focul” - primul proiect de prevenire a incendiilor în rândul copiilor, cu implicarea pompierilor

Duminică, 10 Aprilie 2016Chișinău

Mai istet ca focul    primul proiect de prevenire a incendiilor in randul copiilor  cu implicarea pompierilor | imaginea 1 Pe 21 martie curent, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova a dat start proiectului-pilot „Mai isteţ ca focul”. Programul implică pompierii din gărzile de intervenţie din cadrul a patru subdiviziuni din ţară.

Efectivul de trupă din Detaşamentele salvatori şi pompieri ale municipiului Chişinău, Ungheni, Cahul şi Bălţi  au început instruirea copiilor din grădiniţe, la capitolul bazele securităţii vieţii. Salvatorii au misiunea de a merge în instituţii preşcolare şi a efectua pregătirea copiilor sub formă de joc, pentru ca aceştia să cunoască mai multe despre pericolul incendiilor, dar şi despre metodele corecte de prevenire şi reacţionare în situaţii de risc. Salvatorii demonstrează în practică metodele de evacuare în caz de incendiu, echipamentul de intervenţie şi autospeciala din dotare.

Pe parcursul instruirii sînt folosite metode practice eficiente pentru ca micuţii să poată reuşi însuşirea materialul propus. Proiectul „Mai isteţ ca focul” este unul inspirat din practica estoniană, unde gărzile de pompieri instruiesc copii de vârstă preşcolară în domeniul bazelor securităţii vieţii.

Experienţa de succes a colegilor din Europa în domeniul prevenirii situaţiilor de risc a fost posibilă, după ce instruirea copiilor a fost făcută în fiecare instituţie preşcolară. În Republica Moldova, proiectul-pilot are menirea de a preveni situaţiile excepționale în rândul copiilor în particular, dar şi de ridicare a nivelului de pregătire a tinerii generaţii în caz de situaţii excepţionale, în general.

În program vor lucra peste 90 de angajaţi ai Serviciului Situaţii Excepţionale, care vor desfăşura pe parcursul a 7 luni, instruirea copiilor în 60 de grădinițe din ţară.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.