Pompierul - eroul anonim care plătește cu viața pentru dragostea de semeni

Duminică, 13 Noiembrie 2016Bihor
Autor: Ioana Anamaria Ungur
Foto: Egor Tetiușev

Pompierul   eroul anonim care plateste cu viata pentru dragostea de semeni | imaginea 1 A mai murit un pompier. Marea familie a pompierilor este de vineri, 11 noiembrie a.c., mai săracă. Sunt momente în care aproape că nu mai contează numele, unitatea, țara sau cetățenia pompierului decedat. Pentru că oricare din ei, milioanele de pompieri din lumea întreagă, putea să fie prins în ghearele morții.

Moartea tragică a lui Ivan Nagaillîc, la doar 28 de ani, a venit ca un trăsnet. Aripi frânte prea curând, într-o luptă nedreaptă. Ivan intrase în flăcări pentru a salva, alături de colegii săi, viața altor două persoane, dintr-un incendiu înfiorător ce cuprinsese un depozit de mase plastice ce se întindea pe mii de metri patrați. După ce a evacuat victimele, podeau s-a surpat sub el. A rămas prins sub dărâmături. Aproape o oră s-au zbătut cu disperare colegii lui să-l salveze, să-l scoată... Zadarnic...

Imaginile surprinse de camerele de luat vederi arătau un iad dezlănțuit. Nori grei de fum... Ivan se zbătea în lupta cu moartea. Și a pierdut-o.

După o oră colegii i-au smuls trupul din ghearele flăcărilor. Împietriți, îndurerați, conștienți că poate fi prea târziu dar disperați după o minune, i-au coborât trupul, cu grijă și dragoste, pe brațe, de la etajul unde cu doar câteva minute în urmă slavaseră impreună cu Ivan două vieți... Sufletul camaradului lor se ridicase la Ceruri.

Pompierul   eroul anonim care plateste cu viata pentru dragostea de semeni | imaginea 2 Ivan a lăsat acasă o tânără soție îndurerată și doi îngerași de 4 anișori, două fetițe gemene. Cine s-ar fi gândit că tati, eroul lor de acasă, azi nu se va mai întoarce la ele? Gândindu-mă la Ivan, îmi fuge gândul la un alt incendiu devastator. O situație asemănătoare: incendiul de la Jilava - România - în iunie anul curent. Răzvan Dumitru Luchian, un alt tânăr pompier care a pierdut lupta cu moartea pe frontul incandescent.

Și sunt mulți ca ei. Colegii lui Ivan morți la Telenești - Nicolae Popa și Gheorghe Sova, Ionuț Ungureanu la Dragonul Roșu, Gabriel Boitan la Ialomița și lista poate continua... Sunt doar câteva nume cunoscute de noi... Câți pompieri nu se sting, oare, în lumea întreagă, fără ca noi să știm?

Fiecare din ei a fost deseori în pericol în timpul misiunilor pe care le-au îndeplinit. Dar "nu s-au învățat minte"... pentru ei a continuat să primeze salvarea vieții semenilor lor.

Pe acești oameni minuați îi unește un lucru: ei luptă pentru viață. Fără să aștepte ceva în schimb. Ei riscă să-și încheie propriul drum pentru a le da altor oameni șansa de a merge mai departe. Ceea ce îi definește este CURAJUL, DEVOTAMENTUL și SACRIFICIUL. Ei ajung să plătească cu viața lor pentru dragostea de semeni.

PS: Am folosit pentru ilustrarea acestui material fotografiile realizate de fotograful Egor Tetiușev, căruia îi mulțumim și îl felicităm pentru modalitatea extraordinară în care a reușit să redea în imagini starea de spirit de la locul nefericitei intervenții. Imaginile vorbesc de la sine: e multă adrenalină, o luptă contra cronometru cu flăcările, cu hazardul, o brumă de speranță... care se stinge lăsând loc durerii de a-ți vedea camaradul cu care tocmai ai slavat o viață, stingându-se sub ochii tăi.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.