Salvator nemțean la mare înălţime

Duminică, 10 August 2014Neamț

Salvator nemtean la mare inaltime | imaginea 1 La sfârșitul lunii trecute, plutonierul major Onoriu-Ciprian OPRIŞAN, comandant al unui echipaj de paramedici SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ a văzut lumea de la mare înălţime. Astfel, pe 24 iulie el a cucerit Vârful Grossglockner - 3798 m, iar pe 27 iulie, Vârful Breithorn Vest - 4164 m, pentru a doua oară.

Aventurile pompierului nemțean la mari înălţimi sunt multe, cel mai înalt vârf atins până acum fiind Vârful Ararat – 5137 m, în iulie 2011, dar care nu se vor opri aici. „Voi încerca să cuceresc si alte vîrfuri, cum ar fi Elbrus – 5.642 m Europa, Africa - Kilimanjaro 5.895 m, Aconcagua - America de Sud cu 6.960 de metri si Himalaya“, a declarat plutonierul major Onoriu-Ciprian OPRIŞAN.

Încadrat în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în octombrie 2006, plutonierul major Onoriu-Ciprian OPRIŞAN are o pregătire în domenii diferite, foarte utile în actuala profesie. Astfel, în anul 2001, Ciprian Oprișan a absolvit Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Facultatea Construcții de Mașini - profil mecanic, specializarea mașini hidraulice și pneumatice. În 2009, salvatorul nemțean a absolvit Universitatea „Titu Maiorescu“, Facultatea de Drept, Master - Medierea conflictelor în drept. 

Salvator nemtean la mare inaltime | imaginea 2 Deține un certificat de absolvire „Cursurile de conducere a mijloacelor auto și cunoașterea regulilor de circulație; atestat profesional - electromecanic auto; Certificat de identitate sportivă alpinism și escaladă; Diplomă - Școala de manechine și fotomodele Compania „Costin Mărculescu” 2005; Certificat de absolvire - program de creare a abilităților de utilizare a tehnologiilor informaționale și de comunicare; Certificat de absolvire - curs de prim ajutor calificat, defibrilare semiautomată și descarcerare 2007; Curs de perfecționare în descarcerare - Mission de Jumelage Roumanie 11 avril 2008 desincarceration; Permis de conducere - categoriile B, C, Brevet de specialist de clasă alpinist-intervenţie 2013.

Parcursul său până să ajungă salvator a plecat de la marea sa pasiune – alpinismul. „Încă de la 19 ani am fost pus în situaţia de a aplica unele măsuri de acordare a ajutorului medical. Mi-a creat o mare satisfacţie că am putut ajuta pe unul dintre colegii mei. Atunci s-a aprins o flacără în interiorul meu.” Această flacără s-a materializat - 4 ani mai târziu a devenit membru Salvamont Neamţ.

Pentru că este un patriot declarat: „România este țara în care m-am născut și am crescut si o reprezint în întreaga lume” - spune Oprișan - șî pentru că motto-ul care îl ghidează în pasiunea sa este: „Curaj și devotament”, acelaşi cu al salvatorilor militari, l-au determinat, în anul 2006, să participe la concurs pentru a deveni parte din echipele de oameni care salvează oameni.

În prezent face parte, cu mândrie, din echipajele care au deschis SMURD-ul în unitatea nemțeană. La CV-ul său pot fi adăugate concursuri de escaladă în Cheile Bicazului şi Borsec. Pe timpul stegiului de master, cu încă doi colegi, a obţinut locul al treilea la concursul aniversar „De trei ori la mulţi ani”. A făcut parte din echipa cu cea mai mare experienţă – „suma vârstelor noastre era de 101 ani”. „Pe viitor, sper să fiu în fiecare zi mai bun în salvarea de vieţi omeneşti, iar pe planul personal, printre altele – vechiul vis – Vârful Matterhorn, 4478 m.” - spune Ciprian Oprișan.

Salvator nemtean la mare inaltime | imaginea 3