Cei trei mușchetari ai ISU Iași, participanți la Campionatul Național de Scrimă

Vineri, 14 Aprilie 2023Iasi
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi

Cei trei muschetari ai ISU Iasi  participanti la Campionatul National de Scrima | imaginea 1 Spadă, apă și foc. Trei pompieri ieșeni, Sîrbu Dragoș Sebastian, Musteață Florin Constantin și Iancu George, au revenit la sportul de performanță.

Întrebat de ce a ales scrima, cu zâmbetul pe buze, Iancu George transmite: ”Am ales familia scrimei din întâmplare, deoarece eram foarte energic, părinții au decis că este mai bine și foarte important să-mi consum energia prin sport.

Într-un timp foarte scurt, la școală a venit un scrimer, antrenor, pentru a recruta copii pentru acest sport. Zis și făcut, am transmis familiei opțiunea mea, sincer, după primul pas în sala de sport am știut că aici mă voi energiza.”

George Iancu este un assist al Federației Române de Scrimă, vicecampion European cu echipa Steaua București în anul 2018, unde, la data de 5 februarie 2018, orașul italian Verona a găzduit Cupa Europei la Sabie.

La 21 de ani, George, component al echipei României de sabie, tânărul sabrer aflat la prima competiție mondială, alături de Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, pe data de 24 noiembrie 2014, la Budapesta, antrenați de către Mihai Covaliu au câștigat Cupa Mondială, învingând în finală, naționala Italiei.

La acea dată, la întoarcerea în țară, George declara: ”A fost o experiență de neuitat. Mi-am dorit foarte mult această medalie. De când m-am apucat de scrimă am visat că într-o bună zi o să-mi cânte imnul național al României, când voi fi pe prima treaptă a podiumului.

George a fost componentul echipei naționale și la cea de-a 29-a ediție a Universiadei de Vară desfășurată la Taipei (Taiwan) din perioada 18-30 august 2017, iar antrenor fiind colegul de astăzi, pompierul, Cosmin Hânceanu.

Întrebat de ce s-a făcut pompier, George, foarte nostalgic, a răspuns: ”Am ales această meserie, Arma de pompier, din dorința de a face bine, deoarece mi-a plăcut enorm ideea de salvator. Este locul unde ești conectat non-stop la diversitate, la intervenții, este locul unde poți învăța mereu ceva nou.”

Un alt component al mușchetarilor este Dragoș Sebastian Sîrbu, un sportiv emerit, căsătorit, cu un copil, fost component al echipei Dinamo București și al echipei naționale de sabie.

Întrebat ce l-a determinat să facă acest sport, Dragoș, serios ca de fiecare dată, spune: ”M-am apucat de scrimă datorită tatălui meu, deoarece și tata, timp de 8 ani a practicat acest sport, scrimă.” Dragoș Sebastian a practicat scrima între anii 2003-2018, iar acum a revenit la dragostea dintâi.

Dragoș este multiplu campion național la individual și pe echipe la toate categoriile de vârstă, a participat la Jocurile Olimpice de Tineret, la campionatele mondiale, europene, cât și la cupele mondiale de cadeți, juniori și seniori.

Dragoș declară: ”Scrima m-a maturizat foarte mult, am învățat să am răbdare, să lupt, să muncesc pentru ceea ce îmi doresc cu adevărat, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.”

Întrebat cum a ajuns să se facă pompier, cu un zâmbet pe o față sinceră, spune: ”Am urmat acest drum după ce am fost transferat de la o altă unitate militară din cadrul Sistemului Național de Apărare…, tatăl meu a fost pompier, iar din anul 2022 s-a pensionat.”

Să nu-l uităm pe ultimul mușchetar, Florin Constantin Musteață, un produs al școlii ieșene de sabie. Florin este absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești și a practicat scrima în perioada 2003-2015, iar din anul 2023 este alături de ceilalți colegi de serviciu, la clubul Mușchetarul Iași.

”- De ce te-ai lăsat de sport, Florine? - Era o perioadă dificilă în viața mea, mama era grav bolnavă și mă consuma psihic această stare. - Ne pare rău! Și totuși ai ales scrima în detrimentul altor sporturi, care a fost cauza?” Florin zâmbește!

“Știm că, și când ești trist zâmbești, Florin! - Da. Se spune că zâmbetul îngrașă, doar vedeți! Am cateva kilograme în plus! Am ales scrima în baza unor selecții care se făceau în școli. Mereu mi-a plăcut acest sport, eram încântat de Cei trei mușchetari, romanul lui Alexandre Dumas. Și au trecut 12 ani de spadă.”

Zâmbește din nou! “- Cum de ai ajuns pompier? - Sincer? - Da. - Am avut mereu un spirit civic foarte ridicat. Să fii pompier este foarte palpitant, mereu în acțiune, în interesul salvării vieții omenești, a animalelor și a bunurilor materiale din diferite situații de urgență te țin mereu în formă mentală, fizică și psihică.”

Florin a ocupat treapta a doua și a treia la competițiile naționale cu echipa la toate categoriile de vârstă, cât și participarea la etapa de cupă mondială, categoria juniori și cadeți. În perioada 10 – 11 aprilie a.c., echipa mușchetarilor a participat la Campionatul Național de Sabie seniori (individual și pe echipe).

Pe echipe, Mușchetarii Iași au ocupat locul 7 din 12 echipe înscrise în concurs. Cei trei mușchetari ieșeni, de fapt, sunt patru: Iancu George, Dragoș Sebastian Sîrbu, Florin Constantin Musteață și antrenorul acestora, Cosmin Hânceanu. Succes sportivilor la sabie la viitoarele competiții! Audacia et Devotio! Mens Sana in Corpore Sano!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.