Pompierul lunii februarie - plutonier adjutant Subici Cosmin

Marți, 26 Martie 2019Vrancea
Sursa Foto: ISU Vrancea

Pompierul lunii februarie   plutonier adjutant Subici Cosmin | imaginea 1 ”Omul este suma acţiunilor sale, a ceea ce a făcut, a ceea ce poate face. Nimic altceva” – Mahatma Ghandi

Din cele 450 de intervenții la care au acționat pompierii vrânceni în luna februarie, misiunea de joi, 28 februarie, a.c., de stingere a unui incendiu la școala din satul Ivăncești, comuna Bolotești, a decis acordarea titlului de ”Pompierul lunii” plutonierului adjutant Subici Cosmin. Comandant de echipaj la Stația de Pompieri Vidra, subofițerul îndeplinea, în acea zi, funcția de șef gardă de intervenție-stingere.

Apelul telefonic primit în jurul orei 14:40, la numărul unic de urgență 112, în ultima zi a lunii februarie, anunța că iese fum din acoperișul Școlii Primare Ivăncești și faptul că nu sunt persoane surprinse în interior, deoarece orele de curs se desfășoară dimineața. Imediat, sub coordonarea plutonierului adjutant Subici Cosmin, la locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. În drum spre intervenție, apar reveniri la informațiile preliminare, ”acoperișul arde generalizat”.

În mintea subofițerului începuse să se desfășoare planul de acțiune. Echipajele conduse de el au fost primele care au ajuns la fața locului. De îndată, s-a trecut la recunoașterea în teren și la verificarea imobilului. A vrut să se asigure că nu se află nimeni în interior. Din fericire, nu exista posibilitate de propagare a incendiului la vecinătăți, imobilul aflându-se la distanță de celelalte clădiri. S-a efectuat apoi localizarea incendiului care se manifesta pe o suprafață de 200 mp. Din cauza suprafeței mari care era cuprinsă de flăcări, în sprijin au mai fost trimise o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.

Pompierul lunii februarie   plutonier adjutant Subici Cosmin | imaginea 2

În tot acest timp s-a aflat în prima linie (foto), contribuind la stingerea focului în limitele găsite. Prin măsurile întreprinse de către plutonierul adjutant Subici Cosmin au putut fi salvate documentele, mobilierul și alte bunuri aflate în interior. Cu o experiență de peste 12 ani în gestionarea situațiilor de urgență, reușita lui s-a bazat pe faptul că vede focul ca un inamic: ”lupți cu el până la ultima scânteie. În această luptă îți hrănești curajul ca să îți potolești frica. La final întotdeauna trebuie să ieși învingător!” De asemenea, încă din armată, a învățat că la orice intervenție fiecare secundă este prețioasă. Tot de atunci a devenit ”dependent” de adrenalina misiunilor.

Luptător din fire, după satisfacerea stagiului militar la Compania de Pompieri Vidra, a căutat noi oportunități care să-i pună la încercare caracterul puternic. Așa a ajuns ca în perioada 2002-2004 să fie înrolat în Legiunea străină (foto). A trecut toate testele și a fost admis. După perioada de pregătire militară a fost trimis, mai bine de un an, într-o misiune de asigurarea păcii în Djbouti (Africa). În aceeași perioadă a mai executat o misiune de recunoaștere în Quatar și o misiune de aplanare a conflictelor în Coasta de Fildeș. Aceste experiențe l-au pregătit să facă față celor mai grele provocări. După terminarea contractului i s-a făcut dor de casă și s-a întors pe plaiurile mioritice. Și, cum ”prima dragoste nu se uită niciodată”, cu prima ocazie, în anul 2006, a susținut examenul de încadrare ca subofițer la I.S.U. Vrancea.

Așa cum recunoaște și el: ”Nimic nu se compară cu viața unui pompier. Noi salvăm mai mult decât case sau bunuri, salvăm suflete, amintiri și speranțe.” Cu încrederea că și în viitor te vei dedica cu același ”curaj și devotament” misiunilor încredințate, te felicităm și îți dorim ca rezultatele să fie încununate de succes.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.