Pompierul lunii martie 2020 - Plutonier major Agache Alin-Gabriel

Luni, 27 Aprilie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Pompierul lunii martie 2020   Plutonier major Agache Alin Gabriel | imaginea 1 Un bun pompier are capacitatea să-și mențină cumpătul și să ia decizii rapide, în timp ce se confruntă cu situații de urgență de viață și de moarte. Succesul lui se măsoară în numărul de vieți și bunuri salvate.

”Pompierul lunii martie 2020”, plutonier major Agache Alin-Gabriel, se poate mândri cu un palmares impresionant în numărul de vieți salvate, deoarece, prin natura misiunilor la care intervine, soarta semenilor, victime ale accidentelor rutiere, persoane blocate în locuință sau prinse sub dărâmături, depinde de el. În toți cei 14 ani, de când este încadrat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, și-a desfășurat activitatea pe autospeciala de descarcerare. Plutonierul major Agache Alin-Gabriel este dedicat meseriei și are un singur scop, să devină din ce în ce mai bun.

În acest sens, subofițerul a acordat o importanță deosebită pregătirii de specialitate, urmând mai multe cursuri în domeniu, cum ar fi: curs de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare; curs de perfecționare în descarcerare; curs de descarcerare la mașini electrice; curs de căutare-salvare. De asemenea, a participat la stagiu de pregătire pentru însușirea cunoștințelor necesare utilizării echipamentelor specifice din dotarea autospeciale de descarcerare de capacitate grea, precum și la stagiu de pregătire a personalului paramedical al cursului de prim ajutor calificat descarcerare și operațiuni de descarcerare.

Totodată, este un membru de bază al echipajului de descarcerare al inspectoratului, care concurează anual la concursurile profesioniste de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat, unde a obținut numeroase premii. Astfel, și-a perfecționat calitățile esențiale unui salvator care lucrează pe autospeciala de descarcerare, dexteritate în mânuirea cu precizie a accesoriilor și uneltelor, care cântăresc între 7 kg și 25 kg.

În urma experienței dobândite, și-a însușit un principiu după care se ghidează la intervenții: ca să-i salvezi pe ceilalți, trebuie mai întâi asigurată siguranța salvatorului. Aici, un rol important îl au colegii, având în vedere că, fiecare misiune de descarcerare înseamnă lucru în echipă. Chiar dacă se întâmplă uneori să trăiască dezamăgiri din cauza faptului că nu a mai putut face nimic pentru cei cărora evenimentul le-a fost fatal, ceea ce îl motivează este sentimentul victoriei în lupta cu moartea, iar fiecare viață salvată i-a alimentat dorința de a ieși mereu învingător.

O intervenție finalizată cu succes, în urma căreia a fost desemnat ”Pompierul lunii” s-a petrecut în data de 19 martie, a.c. În jurul orei 7:20, echipajele Detașamentului de Pompieri Focșani au fost alertate despre producerea unui accident, pe raza comunei Popești, în care au fost implicate 3 autovehicule (un tir, o autoutilitară şi un autoturism). În urma impactului au rezultat 4 victime, dintre care 2 rămase încarcerate.

Pompierul lunii martie 2020   Plutonier major Agache Alin Gabriel | imaginea 2

Pentru intervenție s-au dislocat următoarele forțe: 1 autospecială de descarcerare, 1 ambulanță SMURD și 1 autospeciala de stins incendii. La momentul sosirii la fața locului, după efectuarea recunoașterii, s-a constatat că în autoutilitară au rămas blocate 2 persoane, una de sex masculin în stare conștientă și una de sex feminin în stare inconștientă. Echipajul de pe ambulanță a început stabilizarea victimelor cu guler cervical și oxigen, iar echipa de descarcerare a creat acces rapid la victima conștientă, prin înlăturarea unei uși laterale. După înlăturarea ușii, plutonierul major Agache Alin a observat că ambele victime erau prinse între bord și scaune. A încercat să depărteze bordul cu cilindrii hidraulici, dar aceștia nu făceau față, deoarece autocamioneta era încărcată cu saci de porumb iar greutatea acestora apăsa pe victime. În acel moment a dedus că victimele erau apăsate de doua forțe, una dată de bordul mașinii și a doua de încărcătură din autovehicul. Atunci a îndrumat echipajul de pe stingere să descarce autocamioneta.

După degajarea greutății, cilindrii au început să-și facă treaba, reușindu-se într-un timp scurt, extragerea victimei conștiente. Apoi, împreună cu ceilalți colegi, a suplimentat spațiul de lucru prin înlăturarea scaunului șoferului și tăierea coloanei volanului, reușind astfel și extragerea victimei inconștiente. Cu toate că se afla într-o stare critică, a aflat ulterior că victima inconștientă a fost transferată ulterior la un spital în București. Doar datorită profesionalismului și promptitudinii cu care s-a acționat, i s-au mărit șansele de supraviețuire. Atât pentru el, cât și pentru colegi, intervenția a prezentat un grad mai mare de dificultate, deoarece autocamioneta era întrată într-un șanț adânc de 2 m, iar pentru descarcerarea celor două victime a trebuit să se lucreze la înălțime cu uneltele specifice.

La înmânarea diplomei, plutonierul major Agache Alin a dorit să împărtășească câteva gânduri. ”Am descoperit că mi se potrivește această meserie când am fost militar în termen. Cu toate că, după ce am terminat stagiul militar, m-am angajat în armată, deja mă îndrăgostisem iremediabil de descarcerare. Am participat și la misiuni de stingere, de acordare a primului ajutor calificat, dar cel mai mult îmi place pe descarcerare. Nimic nu egalează sentimentul pe care îl trăiești atunci când salvezi o viață, iar în marea majoritate a misiunilor de descarcerare asta faci. Ce poate fi mai frumos de atât? Doar când auzi cuvântul salvator, deja capeți superputeri.

Noi suntem alături de oameni în cele mai grele clipe din viața lor. Datorită acestor împrejurări, formăm legături strânse cu membrii echipajului, pentru că noi lucrăm numai în echipă. De aceea, împart această distincție și cu colegii, dar și cu familia. Având o meserie grea, la baza desfășurării în bune condiții a activității noastre stă susținerea primită din partea familiei. Soția și cele două fiice, pe care le iubesc nespus de mult, sunt mereu alături de mine, ele îmi dau elanul de a pleca la luptă. Îmi doresc ca și pe viitor să plec de la fiecare intervenție cu sufletul împăcat că mi-am făcut datoria, în ciuda situațiilor nefericite de care avem parte câteodată. Obiectivul meu va rămâne unul singur, să salvez tot ce se poate salva.”

Reprezentanţii ISU Vrancea îi doresc succes în activitate și întotdeauna să-şi atingă scopul propus. Felicitări pentru toate realizările de până acum! Sunt mândri de el și, pentru ei, el este mereu un învingător!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.