Pompierul lunii iunie 2020 - Plutonier adjutant Paiscar Florin

Vineri, 17 Iulie 2020Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Pompierul lunii iunie 2020   Plutonier adjutant Paiscar Florin | imaginea 1 Grijile cotidiene i-au determinat pe mulți dintre noi să rămână indiferenți la nevoile celor din jur. Prin natura profesiei, pompierii au un spirit civic dezvoltat. Indiferent de circumstanțele în care se găsesc, aceștia acționează pentru a-i salva pe cei aflați în pericol.

Plutonier adjutant Paiscar Florin, ”Pompierul lunii iunie 2020”, a făcut dovada solidarității umane în data de 9 iunie a.c., când, împreună cu alți doi colegi, în timp ce se întorceau spre casă la terminarea turei de serviciu, a acordat primul ajutor unui adolescent care fusese victima unui accident rutier. Cu toate că, toți cei trei colegi și-au adus contribuția în reușita misiunii, distincția i-a fost acordată lui, deoarece el a fost cel care a coordonat intervenția. Subofițerul este comandant de echipaj pe ambulanța SMURD la Secția de Pompieri Adjud. Tocmai de aceea, el a fost cel care a preluat inițiativa și a dat indicații celorlalți salvatori.

În cei peste 10 ani de activitate ca paramedic, s-a întâlnit de nenumărate ori cu astfel de situații, atât la serviciu, cât și în timpul liber. Experiența l-a învățat că fiecare intervenție diferă și are particularitățile ei, chiar dacă pașii sunt aceiași, abordarea poate fi diferită. Așadar, plutonierul adjutant Paiscar Florin povestește cum a decurs întâmplarea: ”În data de 09 iunie, în timp ce mă deplasam de la serviciu, respectiv Secția de Pompieri Adjud, către domiciliu, împreună cu alți doi colegi, plt. maj. Sandulache Octavian și plt. maj. Corneliu Ionuț, la intrarea în localitatea Haret, am observat un autoturism intrat într-un șanț. Un pic mai încolo era o persoană întinsă la marginea drumului. Am oprit imediat să vedem ce s-a întamplat. Am coborat cu toții din autoturismul cu care efectuam deplasarea și am procedat la o primă evaluare a evenimentului și a victimei.

Ni s-a zis că se sunase deja la 112. Atunci, am început să examinăm starea victimei, un copil de vreo 15 ani, apoi am trecut la acordarea primului ajutor fără echipamente medicale, prin imobilizarea coloanei cervicale, oprirea sângerărilor și pansarea rănilor, pană la sosirea ambulanței. Am folosit trusa de prim ajutor a autoturismului cu care ne deplasam, însă cea pe care o aveam era insuficientă, tânărul având mai multe răni care sângerau. Am încercat să obținem încă o trusă de la ceilalți participanți la trafic.

Pompierul lunii iunie 2020   Plutonier adjutant Paiscar Florin | imaginea 2

Am avut un sentiment ciudat, când în încercarea noastră de a opri mașini, am văzut că mulți ne ignoră, iar cei puțini care opresc nu au trusă medicală. Într-un final, a oprit o autoutilitară care ne-a oferit trusa, dar șoferul era grăbit, așa că a plecat repede. Fiecare dintre noi a făcut câte ceva, unul hemostaza, altul a pansat, altul a imobilizat. La puțin timp, au mai oprit trei colegi care ne-au ajutat la pregătirea pacientului pentru predarea către ambulanță. După ce a fost preluat de echipajul SAJ, ne-am bucurat cu toții că am putut ajuta.”

Intervenția i-a adus satisfacție, dar și mâhnire. ”Am trăit un sentiment de împlinire sufletească pentru că totul s-a terminat cu bine și pentru că am simțit spiritul de echipă al camarazilor mei. Am fost totuși dezamăgit de lipsa de compasiune a celor care au trecut pe langă noi și ne-au ignorat, deși eram îmbrăcați în uniforma de serviciu și le făceam semne clare să oprească. În asemenea momente îmi dau seama cât de norocos sunt, că toata ziua sunt înconjurat de oameni cu valori morale deosebite, care mă sprijină și sunt alături de mine, colegii mei. Datorită lor îmi place această meserie, însa o iubesc, pentru că îmi iubesc semenii. Ador aventura și provocările întâlnite în situații de urgență. În opinia mea cred că este mai mult decat o meserie, este un stil de viață, care presupune onoare, sacrificiu, curaj și devotament.”

Prin promptitudinea cu care a intervenit, plutonierul adjutant Paiscar Florin a demonstrat că posedă toate calitățile unui salvator de excepție. Profesionalismul și responsabilitatea de care a dat dovadă, îi sunt răsplătite prin recunoștința noastră.

Reprezentanţii ISU Vrancea sunt mândri de colegul lor, îl felicită şi îi doresc misiuni uşoare.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.