Felicitări, Locotenent-colonel Răduță Costel!

Vineri, 23 Septembrie 2022Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Felicitari  Locotenent colonel Raduta Costel | imaginea 1 Cariera militară este, pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă, iar povestea pe care o vom afla astăzi este despre Locotenent-colonel Costel Răduță, locțiitor comandant detașament în cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.

Dorința de a deveni pompier a apărut în adolescență, când vrânceanul, originar din comuna Bârsești, a ales să studieze la Liceul Militar din Alba Iulia. Primele trei luni i s-au părut grele, atât din cauza noului program la care a trebuit să se conformeze, cât și din cauza distanței foarte mari de familie. Ulterior, cei patru ani de liceu s-au dovedit a fi însă „o perioadă foarte frumoasă‟.

„Mi-a fost dragă uniforma militară, așa că, după ce am absolvit liceul, m-am dus la Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu, unde m-am pregătit special pentru Pompieri.

Am terminat Academia pe specializarea Comunicații și Tehnologia Informației, iar în 2008 am fost repartizat direct la ISU Vrancea pe Comunicații și Tehnologia Informației. Este o structură suport care se ocupă de partea de asigurare a tot ce ține de informatică, calculatoare, comunicații, voce, date etc.‟, explică lt. col. Costel Răduță.

De la muncă de birou, în mijlocul acțiunii

În 2014, lt. col. Costel Răduță a decis că are nevoie de o schimbare profesională, trecând la o structură operativă. „M-am dus către Centrul Operațional și am încadrat două funcții. Mai întâi am fost ofițer 1 la Analize, Evaluare și Coordonare Intervenție, după care am fost ofițer specialist 1 la Sinteze Operative și Dispecerat, practic lucram în Dispecerat.

Coordonam întreaga intervenție din județ, alocam resursele de intervenție, raportam către eșaloanele superioare, primeam ordine, le distribuiam către colegi ș.a.m.d.‟, spune pompierul.

Anul 2017 a venit și el cu o schimbare profesională, lt. col. Costel Răduță fiind numit comandant de stație la Stația de Pompieri Panciu, funcție pe care a încadrat-o până în anul 2021, când, în urma unui concurs pe care l-a promovat, a fost numit locțiitor comandant detașament.

„La Panciu au fost multe misiuni. Îmi plăcea să merg la toate intervențiile. Am prins și unele mai urâte…am intervenit și la accidente rutiere, și la incendii. Îmi aduc aminte de un accident rutier petrecut la Mărășești, între Haret și Tișița.

Era noiembrie, ningea, iar pe carosabil era deja așternut un strat de zăpadă. Șoferul unui autocar cu cetățeni moldoveni și români care se întorceau din străinătate, a luat-o pe o scurtătură și, pentru că nu cunoștea drumul și nici nu a adaptat vieza la condițiile de drum, s-a răsturnat cu autocarul în afara părții carosabile.

În acel autocar erau peste 20 de persoane, dintre care trei încarcerate. Din nefericire, o femeie a decedat pe loc. S-a petrecut pe timpul nopții. A fost o intervenție dificilă‟, își amintește lt. col. Costel Răduță.

Pompierii au mereu de-a face cu imprevizibilul și trebuie să fie întotdeauna pregătiți să plece la misiune atunci când se dă alarma. Sunt zile în care care alarma sună la puțin timp după ce salvatorii s-au întors dintr-o misiune, anunțând că este din nou nevoie de intervenția lor.

„Am coordonat intervenția din 10 ianuarie 2019, fiind vorba despre incendiul de la primăria Fitionești. Acea zi a fost plină încă de dimineață. La ora 08:30 am intervenit la un accident produs între Tișița și Panciu care s-a soldat cu o persoană încarcerată.

După ce ne-am întors la subunitate, a fost anunțat un alt un accident cu o mașină răsturnată între Tișița și Tecuci. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, șoferul reușind să iasă singur din autovehicul.

La puțin timp după ce ne-am întors la subunitate, am fost anunțați că este incendiu la Fitionești, la primărie. Nu au fost victime, ci doar pagube materiale, dar a fost o misiune solicitantă‟, povestește lt. col. Costel Răduță.

În primăvara acestui an, unele dintre problemele cu care s-au confruntat pompierii vrânceni au fost incendiile de vegetație. „Am avut foarte multe. Țin minte că la Gura Caliței a fost un incendiu care a cuprins undeva la 35 de hectare de pădure.

La Sihlea a fost un alt incendiu de vegetație care a cuprins cam 50 de hectare de pădure, plus vreo 20 de miriște. Erau chiar și 2, 3 incendii de vegetație pe zi…‟, spune pompierul. Lt. col. Costel Răduță precizează că-i place ceea ce face și-și dorește să avanseze în carieră, căutând mereu să devină cea mai bună versiune a lui.

Colegilor le mulțumește pentru „încrederea și ajutorul pe care mi le acordă în fiecare zi‟, iar tinerilor care vor să urmeze o carieră militară le sugerează să analizeze cu atenție această dorință. „Să-și dorească să vină aici (n.r. tinerii), nu să fie împinși de la spate de părinți sau rude. Dacă vin, să o facă cu pasiune și dedicație. Să vină pentru a ajuta oamenii.

Este o meserie frumoasă, dar trebuie să-ți dorești să o faci. Colegilor de la Detașament le mulțumesc pentru încrederea și ajutorul pe care mi le acordă în fiecare zi.

Intervențiile reușite li se datorează lor, pentru că sunt profesioniști, bine pregătiți și devotați profesiei‟, conchide lt. col. Costel Răduță, mulțumind, în egală măsură, și conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.