Pompierul lunii aprilie - Plutonier adjutant-șef Mocanu Sorin

Miercuri, 24 Mai 2023Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Pompierul lunii aprilie   Plutonier adjutant sef Mocanu Sorin | imaginea 1 Plutonierul adjutant-șef Mocanu Sorin a fost desemnat ”Pompierul lunii aprilie 2023” la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Dragostea pentru meseria de pompier a dobândit-o în timpul stagiului militar. Nu avea nici 20 de ani când a îmbrăcat pentru prima dată haina de pompier. Atât colegii, cât și superiorii i-au remarcat calitățile și l-au îndemnat să dea mai departe la școala militară. Așa a și făcut!

După câteva luni de la îndeplinirea serviciului militar obligatoriu, a ajuns elev al Școlii Militare de Pompieri ”Pavel Zăgănescu” Boldești. După absolvire, în anul 1999, a fost repartizat la Grupul de Pompieri Galați, ca mai apoi, după câteva luni, să fie mutat la cerere la Grupul de Pompieri Vrancea.

Din anul 2009 ocupă funcția de șef gardă intervenție și stingere la Detașamentul de Pompieri Focșani și consideră că a reușit să fie perceput de colegi mai mult ca un lider decât ca un șef, pentru că și-a format o echipă unită.

După cum crede: ”𝑢𝑛 𝑙𝑖𝑑𝑒𝑟 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑒𝑙 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑒𝑠𝑢𝑙 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑒𝑖, 𝑖̂𝑖 𝑐𝑢𝑛𝑜𝑎𝑠̦𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑙𝑒𝑚𝑒𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑠𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎̆ 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑜𝑙𝑣𝑒. 𝐹𝑖𝑒𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑚𝑒𝑚𝑏𝑟𝑢 𝑎𝑙 𝑒𝑖 𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎𝑠̦𝑖 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑎𝑟𝑒, 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑡𝑜𝑡̦𝑖 𝑡𝑟𝑒𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆ 𝑐𝑜𝑡 𝑙𝑎 𝑐𝑜𝑡, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑠𝑒 𝑠𝑖𝑚𝑡̦𝑖 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎𝑝𝑟𝑒𝑐𝑖𝑎𝑡̦𝑖. 𝑁𝑖𝑚𝑒𝑛𝑖 𝑛𝑢 𝑠-𝑎 𝑛𝑎̆𝑠𝑐𝑢𝑡 𝑖̂𝑛𝑣𝑎̆𝑡̦𝑎𝑡 𝑠̦𝑖 𝑡𝑜𝑐𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑟𝑎̆𝑏𝑑𝑎𝑟𝑒𝑎, 𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒𝑔𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑓𝑎𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑐ℎ𝑒𝑖𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑢𝑙𝑢𝑖. 𝑈𝑛𝑢𝑖 𝑜𝑚 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑛𝑢-𝑖 𝑑𝑎𝑖 𝑛𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑑𝑒 𝑓𝑎̆𝑐𝑢𝑡 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑎̆ 𝑐𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑎𝑖 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑖̂𝑛 𝑒𝑙, 𝑠𝑒 𝑠𝑖𝑚𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑝𝑙𝑢𝑠 𝑠̦𝑖 𝑝𝑙𝑒𝑎𝑐𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎 𝑜𝑐𝑎𝑧𝑖𝑒. 𝐸𝑢 𝑛𝑢 𝑚𝑖-𝑎𝑚 𝑎𝑙𝑒𝑠 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑎̆, 𝑑𝑎𝑟 𝑎𝑚 𝑠̦𝑡𝑖𝑢𝑡 𝑠𝑎̆-𝑖 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑧 𝑠̦𝑖 𝑎𝑠̦𝑎 𝑖̂𝑖 𝑠𝑖𝑚𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑎𝑝𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑒!”

Camarazii i-au fost aproape și în ziua de 7 aprilie a.c., când un apel la numărul unic de urgență 112 anunța un incendiu la o locuință din comuna Vulturu. Spre locul indicat s-au deplasat în cel mai scurt timp 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și 1 ambulanță SMURD de la Detașamentul de Pompieri Focșani.

La sosirea forțelor de intervenție, ardea generalizat acoperișul locuinței formată din parter și etaj. Dat fiind suprafața mare pe care se manifesta incendiul, aproximativ 350 mp, forțele de intervenție au fost suplimentate cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 autospecială de primă intervenție și comandă.

Una dintre măsurile luate de șeful G.I.S., plutonierul adjutant șef Mocanu Sorin, a fost evacuarea mobilierului și a obiectelor de uz casnic din interior. Astfel, au putut fi recuperate, aproape integral, bunurile aflate la parter. Prin modul de dispunere a echipajelor în teren, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime sau persoane rănite.

La finalul intervenției, el împreună cu colegii au fost plăcut impresionați de faptul că, în ciuda necazului pe care îl avea, proprietara a venit să le mulțumească pentru tot efortul depus și bunurile recuperate.

Ca orice pompier ce își iubește meseria, plutonierul adjutant șef Mocanu Sorin a intervenit în situații de urgență și din timpul liber. Chiar în această iarnă, vecinul din fața casei lui era să rămână fără locuință după ce funinginea depusă pe coșul de fum s-a aprins.

”𝑀𝑎̆ 𝑢𝑖𝑡𝑎𝑚 𝑝𝑒 𝑔𝑒𝑎𝑚 𝑠̦𝑖 𝑎𝑚 𝑣𝑎̆𝑧𝑢𝑡 𝑐𝑢𝑚 𝑖𝑒𝑠 𝑓𝑙𝑎̆𝑐𝑎̆𝑟𝑖 𝑝𝑒 ℎ𝑜𝑟𝑛 𝑙𝑎 𝑣𝑒𝑐𝑖𝑛𝑢𝑙. 𝐴𝑚 𝑝𝑙𝑒𝑐𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 𝑝𝑎𝑝𝑢𝑐𝑖 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢 𝑐𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑎𝑚 𝑝𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑒. 𝑉𝑒𝑐𝑖𝑛𝑢𝑙 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑝𝑜𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑖̂𝑛𝑐ℎ𝑖𝑠𝑎̆, 𝑎𝑠̦𝑎 𝑐𝑎̆ 𝑎𝑚 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑛𝑒𝑣𝑜𝑖𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑎𝑟 𝑔𝑎𝑟𝑑𝑢𝑙. 𝐸𝑟𝑎𝑢 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑠𝑎̆, 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑛𝑢 𝑎𝑣𝑒𝑎𝑢 𝑖𝑑𝑒𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑒 𝑠𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎̆. 𝐿𝑒-𝑎𝑚 𝑧𝑖𝑠 𝑠𝑎̆ 𝑟𝑎̆𝑚𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑐𝑎𝑙𝑚𝑖, 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑖̂𝑛 𝑝𝑎𝑛𝑖𝑐𝑎̆, 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑑𝑐𝑎̆ 𝑒𝑢 𝑠̦𝑡𝑖𝑢 𝑐𝑒 𝑎𝑚 𝑑𝑒 𝑓𝑎̆𝑐𝑢𝑡. 𝐴𝑚 𝑎𝑐𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑡 𝑟𝑒𝑝𝑒𝑑𝑒 𝑐𝑢 𝑚𝑖𝑗𝑙𝑜𝑎𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎̆ 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑣𝑒𝑛𝑡̦𝑖𝑒, 𝑖𝑎𝑟 𝑡𝑜𝑡𝑢𝑙 𝑎 𝑖𝑒𝑠̦𝑖𝑡 𝑏𝑖𝑛𝑒.”

Profesionalismul, curajul și devotamentul îi caracterizează întreaga carieră militară de până acum. Se simte împlinit din toate punctele de vedere, dar cea mai mare realizare este mândria de a fi un bun exemplu pentru fiul său, care i-a călcat pe urme.

După promovarea unui concurs organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” Constanța, unicul său fiu a devenit pompier profesionist. În prezent, sergentul major Mocanu Robert este încadrat la aceeași subunitate cu tatăl său. Deși lucrează pe ture diferite, au avut de câteva ori ocazia să participe împreună la intervenții, iar fericirea tatălui se putea citi pe chipul acestuia.

Planurile de viitor se rezumă doar la dorința de a fi sănătos să își poate face meseria cât mai mulți ani de acum încolo.

𝐅𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢, ”𝐏𝐨𝐦𝐩𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑”, 𝐩𝐥𝐮𝐭𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐝𝐣𝐮𝐭𝐚𝐧𝐭 𝐬̦𝐞𝐟 𝐌𝐨𝐜𝐚𝐧𝐮 𝐒𝐨𝐫𝐢𝐧! Este un adevărat lider, care a dovedit că știe să-și folosească rațiunea atunci când acționează, iar când își coordonează echipa. reușește să creeze oportunitate din orice dificultate.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.