Pompierii în control

Miercuri, 13 Februarie 2013Bihor

Pompierii in control | imaginea 1 În vederea aplicării legislației în domeniul situaţiilor de urgenţă, pe parcursul lunii ianuarie 2013, Inspecţia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat 209 acţiuni de control la localităţi, operatori economici şi instituţii, printre acestea numărându-se şi instituţiile subordonate Consiliului Judeţean.

Pe timpul desfăşurării acestor activităţi au fost depistate un număr de 1198 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 527 au fost soluţionate pe timpul controalelor. Ca urmare a neregulilor constatate a fost aplicat un număr total de 592 sancţiuni, cuprinzând 433 avertismente şi 159 amenzi, în cuantum de 165.500 lei. Principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe, coşuri de evacuare a fumului necurăţate periodic şi neizolate faţă de materialele combustibile din structura podului, elemente de lemn din structura acoperişurilor neignifugate, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, etc.. Cu ocazia controalelor, s-au organizat şi desfăşurat 181 exerciţii în caz de incendiu şi 9 exerciţii de alarmare publică, respectiv 193 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii.

De asemenea, în prima lună a acestui an, personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a desfăşurat la nivelul judeţului, acţiuni de informare preventivă a autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor în cadrul campaniilor “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, şi „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!” activităţi ce vor continua şi în următoarele luni. Obiectivul Campaniei “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” îl constituie scăderea numărului de incendii produse la locuinţe şi gospodării şi, implicit reducerea numărului victimelor incendiilor, în special din rândul copiilor, iar Campania „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!” vizează reducerea incidentelor de natura incendiilor, exploziilor, etc, care sunt cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaze naturale şi electricitate, precum şi de coşuri de fum necurăţate. În anul 2012, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au intervenit la un număr de 92 incendii de natură electrică şi 102 incendii generate de coşul de fum, iar în luna ianuarie a acestui an, 35 astfel de evenimente au fost determinate de cele două tipuri de împrejurări, din care 27 au fost provocate de coşurile de fum necurăţate, defecte, amplasate ori neprotejate corespunzător faţă de materialele combustibile.

În scopul materializării obiectivelor campaniilor, cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat sesiuni de informare a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii, acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă membrilor comunităţilor locale paupere, precum şi lecţii deschise în unităţile de învăţământ, prin intermediul cărora cadrele didactice şi elevii au fost familiarizaţi atât cu măsurile şi regulile de comportare în situaţii de urgenţă, cât şi cu importanţa asumării responsabilităţii de către fiecare cetăţean cu privire la rolul pe care îl joacă în protejarea propriei persoane, a celor dragi şi a comunităţii în ansamblul ei.

Pompierii in control | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.