Feriți pădurea de incendii!

Duminică, 17 Martie 2013Harghita

Feriti padurea de incendii | imaginea 1 Pădurea (“aurul verde”) a constituit dintotdeauna un prieten pentru români: un refugiu pentru haiduci, sursă de inspiraţie pentru poeţi, sursă de materie primă pentru economie, loc de agrement pentru turişti… Din nefericire, anual în România se pierd circa 350 ha ca urmare a incendiilor de păđure.

Pagubele fiind foarte mari dacă ţinem seama de consecinţele pe care acestea le presupun pe termen scurt (modificarea peisajului, dispariţia faunei sau florei, uneori aparţinând speciilor rare) sau pe termen lung (reconstituirea biotopului). Cicatrizarea rănilor pădurilor se face prin reîmpădurire, dar ambianţa originală a pădurii este foarte dificil de restaurat şi durează ani.

Anual, în perioada 15 martie - 15 aprilie, în România se sărbătoreşte “Luna Pădurii”. Cu această ocazie, este necesar să ne reamintim importanţa acestui ecosistem şi câteva măsuri de prevenire şi reguli de comportament în cazul incendiilor de pădure.

Ce este un incendiu?

Incendiul se produce întotdeauna când sunt împreună trei elemente: aerul, sursa de aprindere şi combustibilul. Dacă unul din aceste trei elemente dispare, incendiul dispare şi el. Aerul este prezent pretutindeni în jurul nostru. Sursa de aprindere, ce poate iniţia un incendiu într-o zonă forestieră, poate fi de origine naturală sau produsă de om. Cea mai mare parte din riscurile de incendiu de pădure apar atunci când este secetă şi cald. Pădurea trebuie considerată în integralitatea sa un combustibil potenţial. Flăcările pot afecta vegetaţia vie (ramuri, frunze) sau moartă (ace, arbori uscaţi), precum şi gospodăriile din zonă.

Ce este un incendiu de pădure?

Feriti padurea de incendii | imaginea 2 Un incendiu este un fenomen care scapă de sub controlul omului, atât ca durată cât şi ca întindere. Vorbim de incendii de pădure atunci când este distrusă suprafaţa minimă de un hectar şi cel puţin o parte a părţilor superioare ale vegetaţiei pitice, arbuştilor sau arborilor. Perioada anului cea mai propice incendiilor de pădure este vara. Seceta, conţinutul redus de apă din sol şi turiştii care nu respectă măsurile de prevenire a incendiilor în pădure pot să favorizeze producerea incendiilor.

Aceste incendii sunt cu atât mai dificil de stins, cu cât vântul este mai puternic, iar combustibilul mai uscat. În funcţie de caracteristicile vegetaţiei şi condiţiile climatice (în principal forţa şi direcţia vântului), se disting trei tipuri de incendii de pădure:

  • incendii de sol, atunci când arde materia organică conţinută de litieră, humus sau turbă;
  • incendii de suprafaţă, atunci când ard straturile joase ale vegetaţiei, adică partea superioară a litierei, iarba şi partea lemnoasă de talie joasă;
  • incendii de coronament, atunci când arde partea superioară a arborilor şi formează o coroană de incendiu. Ele eliberează în general mari cantităţi de căldură, iar viteza de propagare este foarte ridicată.

Care este cauza incendiilor de pădure?

Feriti padurea de incendii | imaginea 3 Printre cauzele cele mai frecvente de incendiu se disting factorii naturali şi factorii legaţi de activităţi umane.

Influenţa factorilor naturali: condiţiile meteo şi caracteristicile vegetaţiei contribuie la propagarea incendiilor. Perioadele de secetă şi vântul puternic sunt favorabile izbucnirii incendiilor. Vântul accelerează uscarea solului şi vegetaţiei şi creşte riscurile de propagare a incendiilor la mare distanţă. Căldura usucă vegetaţia prin evaporare şi provoacă pe timpul perioadelor cele mai călduroase, eliberarea esenţelor volatile, aflate la originea propagării incendiilor. De asemenea, fulgerele sunt la originea începuturilor de incendiu, mai ales în masivele muntoase.

Influenţa factorilor umani: Oamenii sunt la originea celor mai multe incendii de pădure. Incendiile provocate de om sunt datorate nerespectării regulilor de prevenire a incendiilor de pădure pe timpul activităţilor:

  • de agrement (picnic, fumat, jocul copiilor cu focul)
  • agricole şi forestiere

ori ca urmare a

  • acţiunilor intenţionate.

Sunt benefice sau distrugătoare focurile în pădure?

Focul în pădure poate fi util pentru oameni atâta timp cât poate fi ţinut sub control. Odată scăpat de sub control, focul poate fi periculos atât pentru oameni cât şi pentru mediu.

Efecte pozitive şi negative pentru oameni:

  • în lucrările de igienizare;
  • periculos pentru sănătatea şi protecţia oamenilor, distruge gospodăriile din apropiere.

Efecte pozitive şi negative pentru natură:

  • în menţinerea ecosistemelor;
  • distrugerea unor tipuri de plante, dispariţia pentru totdeauna a unor rase de animale, afectarea pe o perioadă îndelungată de timp a unei zone.

Cum prevenim producerea incendiilor de pădure?

Nu te juca niciodată cu chibriturile sau cu o sursă de foc!

Nu arunca la întâmplare resturi de ţigări sau chibrituri aprinse!

Nu face focul în pădure dacă este secetă şi vânt!

Dacă sunt condiţii prielnice pentru a face un foc lângă pădure, alege un loc special amenajat, fără vegetaţie!

Nu lăsa niciodată focul nesupravegheat!

Stinge focul cu apă sau pământ înainte de a pleca. Menţine curăţenia în pădure. Nu lăsa hârtii, resturi de mâncare ori sticle. Şi ele pot contribui la producerea incendiilor de pădure!

Ce trebuie să faci în cazul unui incendiu de pădure?

Dacă s-a produs un incendiu:

  • Nu intra în panică
  • Îndepărtează-te de incendiu. Poţi interveni pentru stingerea unui început de incendiu, numai dacă eşti sigur că nu-ţi pui viaţa în pericol.
  • Solicită sprijinul serviciilor profesioniste sau voluntare pentru situaţii de urgenţă prin intermediul apelului unic 112.
  • Dacă fumul este dens şi ai probleme respiratorii acoperă-ţi nasul şi gura cu o cârpă curată.

Dacă hainele ţi-au luat foc:

  • Nu intra în panică
  • Îndepărtează-te de foc
  • Protejează-ţi faţa
  • Rostogoleşte-te pe pământ până ce focul se stinge.

Fii atent! Cu un singur chibrit poţi distruge o pădure!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.