Amendat pentru că a incendiat vegetaţia uscată şi viţa de vie

Duminică, 12 Mai 2013Vrancea

Amendat pentru ca a incendiat vegetatia uscata si vita de vie | imaginea 1 Joi, 9 mai a.c., două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Staţiei de Pompieri Panciu au intervenit, în colaborare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Mărăşeşti, care a acţionat cu o autospecială de stins incendii pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu la vegetaţie uscată şi viţă de vie pe teritoriul localităţii Panciu.

O persoană a dat foc vegetaţiei uscate de pe terenul pe care îl avea în arendă, însă, deoarece nu a luat toate măsurile care se impun în vederea împiedicării flăcărilor la vecinătăţi, focul a fost scăpat de sub control şi s-a extins la proprietatea învecinată unde a ars vegetaţia uscată dintr-o plantaţie de viţă de vie nelucrată pe o suprafaţă de cca. 4 ha şi s-au deteriorat aproximativ 500 butuci. Legislaţia în vigoare prevede că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Deoarece nu au fost respectate aceste măsuri generale de prevenire a incendiilor la executarea lucrărilor cu foc deschis, reprezentanţii Inspecţiei de Prevenire din cadrul I.S.U. Vrancea au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1000 lei numitei T.V. în vârstă de 58 ani, care a recunoscut că a utilizat focul deschis pentru igienizarea terenului.

Pentru a se evita astfel de situaţii în care bunurile populaţiei, mediul înconjurător şi chiar viaţa cetăţenilor sunt puse în pericol, reamintim că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează doar în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. De asemenea, utilizarea focului deschis se realizează doar pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată, iar în jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m, se va curăţa vegetaţia. Trebuie asigurate mijloacele şi materialele necesare pentru stingerea eventualelor incendii şi se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.