Câteva reguli pentru lucrul cu focul deschis
Potrivit datelor statistice, în această perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate și a gradului mare de uscăciune, se înregistrează întotdeauna o ușoară creștere a numărului de incendii izbucnite la vegetaţia uscată, fapt pentru care reamintim regulile ce trebuie respectate privind folosirea focului deschis.
Astfel, se interzice folosirea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu în apropierea locuinţelor, a anexelor gospodăreşti, lângă depozitele de furaje, pe câmpuri şi mirişti, în apropierea pădurilor, precum şi în interiorul acestora.
Administratorii fondului silvic (indiferent de forma de proprietate), au obligaţia de a instrui şi supraveghea pe cei ce tranzitează pădurea sau desfăşoară activităţi în acest areal, privind fumatul sau folosirea focul deschis în pădure.
Este interzisă arderea materialelor de orice natură pe timp de vânt.
Distanţele minime de siguranţă la care se poate face focul sunt:
- 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, etc.;
- 50 m faţă de materialele combustibile sau clădiri;
- 100 m faţă de depozite de furaje;
- 200 m faţă de liziera pădurii.
Arderea miriştilor și resturilor vegetale de pe terenurile agricole, indiferent de forma de proprietate, este interzisă.
Arderea resturilor vegetale, care nu se află pe terenurile agricole, se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă.
Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi să nu pună în pericol, prin deciziile şi faptele lor, viaţa şi mediul.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman reaminteşte că în conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r şi s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
În cazul incendiilor produse la locuinţe, păduri, la plantaţii și alte bunuri materiale, persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea acestora au obligaţia să anunţe evenimentul la numărul unic de urgență 112 şi să ia măsurile necesare, după posibilităţi, pentru limitarea şi stingerea incendiului, până la sosirea forţelor de intervenţie profesioniste.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.