Inspecția de prevenire, în acțiune!

Miercuri, 05 Februarie 2014Bihor

Inspectia de prevenire  in actiune | imaginea 1 În vederea aplicării legalităţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, pe parcursul lunii ianuarie a.c., Inspecţia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat 167 acţiuni de control la localităţi, operatori economici şi instituţii, printre acestea numărându-se şi instituţiile subordonate Consiliului Judeţean şi unităţi sanitare.

Pe timpul desfăşurării acestor activităţi au fost depistate un număr de 1206 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 483 au fost soluţionate pe timpul controalelor. Ca urmare a neregulilor constatate a fost aplicat un număr total de 728 sancţiuni, cuprinzând 641 avertismente şi 87 amenzi, în cuantum de 92 500 lei. Principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, mijloace de încălzire exploatate cu deficienţe, coşuri de evacuare a fumului necurăţate periodic şi neizolate faţă de materialele combustibile din structura podului, elemente de lemn din structura acoperişurilor neignifugate, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru unele clădiri, neîntreţinerea instalaţiilor de stingere a incendiilor etc…

Inspectia de prevenire  in actiune | imaginea 2 Cu ocazia controalelor, s-au organizat şi desfăşurat 156 exerciţii în caz de incendiu şi opt exerciţii de alarmare publică, respectiv 210 instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii. De asemenea, în prima lună a acestui an, personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a desfăşurat la nivelul judeţului, acţiuni de informare preventivă a autorităţilor publice locale şi a cetăţenilor în cadrul campaniilor “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, şi „RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!” activităţi ce vor continua şi în următoarele luni. Obiectivul Campaniei “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” îl constituie scăderea numărului de incendii produse la locuinţe şi gospodării şi, implicit reducerea numărului victimelor incendiilor, în special din rândul copiilor, iar Campania „RISC. Siguranţa nu este un joc de noroc!” vizează reducerea incidentelor de natura incendiilor, exploziilor, etc., care sunt cauzate de improvizaţii la instalaţiile de gaze naturale şi electricitate, precum şi de coşuri de fum necurăţate.

În anul 2013, cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante ale incendiilor produse în judeţul Bihor, au fost instalaţiile electrice defecte (76 incendii) şi coşurile de fum defecte sau necurăţate de funingine (47 incendii). În scopul materializării obiectivelor celor două campanii, cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat sesiuni de informare a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi, operatori economici şi instituţii, acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă membrilor comunităţilor locale paupere, precum şi lecţii deschise în unităţile de învăţământ, prin intermediul cărora cadrele didactice şi elevii au fost familiarizaţi atât cu măsurile şi regulile de comportare în situaţii de urgenţă, cât şi cu importanţa asumării responsabilităţii de către fiecare cetăţean cu privire la rolul pe care îl joacă în protejarea propriei persoane, a celor dragi şi a comunităţii în ansamblul ei.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.