Prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată

Sâmbătă, 15 Martie 2014Mehedinți

Prevenirea incendiilor de vegetatie uscata | imaginea 1 Statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada de primăvară, odată cu creşterea temperaturii, şi în judeţul Mehedinţi se înregistrează arderi de vegetaţie ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturile menajere. Îmbucurător este faptul că, în anul 2013, numărul acestora a scăzut cu mult faţă de anul 2012. Dacă în 2012 au fost înregistrate 512 incendii de vegetaţie uscată, în 2013 numărul acestora a ajuns la 199.

Pentru a informa cetăţenii despre măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis, cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat, în localitatea Pătulele, o acţiune de informare preventivă. Împreună cu voluntarii SVSU Pătulele, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” au distribuit pliante cu reguli ce trebuie respectate pe timpul incendierii vegetaţiei uscate. Totodată, aceştia au discutat cu cetăţenii, explicându-le riscurile la care se pot expune dacă nu respectă aceste reguli. Acţiunea de informare preventivă desfăşurată în localitatea Pătulele a fost inclusă în cadrul controlului de prevenire organizat de către pompieri atât la primărie, cât şi la instituţiile şi operatorii economici din comună şi a avut ca scop reducerea numărului de incendii ca urmare a utilizării focului deschis.

Prevenirea incendiilor de vegetatie uscata | imaginea 2 Pentru a preveni izbucnirea incendiilor generate de folosirea focului pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele reguli:

  • utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă;
  • prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • colectarea vegetaţiei uscate se va face în grămezi, iar în jurul acestora, se va curăţa suprafaţa pe o distanţă de 5 m;
  • în cazul suprafeţelor mai mari de 5 ha, trebuie asigurate: un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.