Pompierii, alături de tinerii voluntari

Duminică, 20 Iulie 2014Vaslui

Pompierii  alaturi de tinerii voluntari | imaginea 1 Miercuri, 16 iulie a.c., cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui au desfăşurat o activitate de instruire a tinerilor voluntari din cadrul organizaţiei non-guvernamentale Myosotis România.

Activitatea pompierilor s-a desfăşurat la Popasul Dobrina, la care au participat peste treizeci de voluntari din cadrul asociaţiei, cu vârstre cuprinse între 15 – 18 ani. La începutul activităţii, pompierii au ţinut să aprecieze, în mod expres, alegerea tinerilor de a fi voluntari în cadrul asociaţiei, ceea ce le poate ofere o experienţă de muncă de început, fiind deasemenea un model de urmat de către toţi tinerii.

Pompierii  alaturi de tinerii voluntari | imaginea 2 În prima parte, pompierii au prezentat elevilor modalităţile prin care ei pot contribui la evitarea declanşării anumitelor tipuri de riscuri existente la nivelul judeţului, precum şi modul de comportare în cazul producerii acestora, în principal la cutremur şi incendiu. S-a urmărit crearea acelor deprinderi şi cunoştinţe, care să îi ajute pe adolescenţi să facă faţă situaţiilor dificile, ai căror protagonişti ar putea fi la un moment dat.

Cu acelaşi prilej, elevii au fost învăţaţi de către specialiştii din domeniul prevenirii să utilizeze stingătorul cu pulbere, în cazul în care s-ar întâmpla să ajungă în postura de fi nevoiţi să-l folosească. La finalul primei părţi au fost distribuite tinerilor materiale de informare preventivă, cu recomandări specifice de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă specifice judeţului: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, accidente chimice, epidemii şi epizootii, fenomenele meteo periculoase, găsirea de muniţii neexplodate şi incendii.

Pompierii  alaturi de tinerii voluntari | imaginea 3 În partea a doua a activităţii, ştiut fiind faptul că, uneori, secundele pot face diferenţa între viaţă şi moarte, tinerii voluntari au avut ocazia să-şi însuşească noţiunile de bază în acordarea primului ajutor medical de urgenţă de la paramedicii Secţiei de Pompieri Huşi. Aceştia i-au învăţat pe elevi cum să-şi ia măsuri de autoprotecţie înaintea acordării primului ajutor, cum să evalueze nivelul de conştienţă al victimei, să măsoare pulsul, fiind iniţiaţi în tehnica hemostazei (opririi hemoragiei) şi, poate cea mai captivantă pentru ei, tehnica de resuscitare cardio-respiratorie.

În urma informaţiilor primite, de la paramedici, tinerii au înţeles că orice persoană care deţine cunoştinţele necesare, poate acorda primul-ajutor medical în caz de urgenţă, acesta fiind un pas vital pentru oferirea unei intervenții rapide, care poate ajuta la reducerea traumatismelor serioase și la îmbunătățirea șanselor de supraviețuire.

Instruirea a fost una interactivă, creându-se astfel un cadru prietenos între cadrele militare şi elevi, prin discuţii interactive şi stimulative. Elevii au manifestat receptivitate şi deschidere pentru măsurile de siguranţă şi cele de prim – ajutor, oferindu-le pompierilor certitudinea, că pe viitor vor valorifica cunoştinţele acumulate pe parcursul acestei activităţi.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.