Activitate de instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă

Luni, 18 August 2014Vaslui

Activitate de instruire in domeniul situatiilor de urgenta | imaginea 1 Miercuri, 13 iulie a.c., cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” al judeţului Vaslui au desfăşurat o amplă activitate de informare preventivă, împreună cu reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale Word Vision România, la şcoala din comuna Rebricea. Activitatea a fost structurată în două etape:

În prima parte, cadrele Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat o activitate de informare a cadrelor didactice şi elevilor, privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur. Astfel, fiecare profesor şi elev a primit pliantul “ Paşi de urmat pe timpul şi dupǎ producerea unui cutremur în unităţile de învăţământ” realizat cu sprijinul organizaţiei Word Vision.

Ulterior, pentru verificarea cunosţinţelor dobândite, a fost creată o situaţie tactică, conform căreia, în zona Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, urmat de un incendiu la şcoala din localitatea Rebricea. Ca urmarea producerii cutremurului căile de acces în şcoală sunt blocate şi în interior patru elevi au rămas blocaţi sub dărâmături.

Activitate de instruire in domeniul situatiilor de urgenta | imaginea 2 Comitetul Local pentru Situaţii Urgenţă Rebricea analizează rapid situaţia şi stabileşte luarea măsurilor pentru salvarea copiilor surprinşi sub dărâmături precum şi pentru pentru localizarea şi lichidarea incendiului prin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru lichidarea în totalitate a incendiului se solicitǎ sprijinul pompierilor militari, aceştea acţionând cu o autospecialǎ de stingere.

A doua parte a instruirii a constat în organizarea unui concurs pentru copii, prin aplicarea unui chestionar cu zece întrebǎri, în scopul evaluării cunoştintelor acestora în domeniul situaţiilor de urgenţă. Câştigătorii concursului au fost recompensaţi cu premii constând în articole sportive ( mingi şi tricouri), puse la dispoziţie de către organizaţia Word Vision.

La finalul concursului copiii au avut posibilitatea să vizioneze câteva filmuleţe educative şi totodată să se pozeze alături de personajul lor favorit de desen animat „ Pompierul Sam” imortalizat pe cele două machete “ Vreau să fiu pompier” şi “Am să salvez vieţi !”. A doua parte s-a încheiat cu prezentarea tehnicii de intervenţie, copiii având ocazia să se familiarizeze cu activitatea de zi cu zi a pompierilor militari.

Activitate de instruire in domeniul situatiilor de urgenta | imaginea 3 La început mai sfioşi, copiii s-au mulţumit să asculte sfaturile pompierilor, ulterior au prins curaj şi au trecut la mânuirea accesoriilor de stingere şi descarcerare din dotarea autospecialei. Prin această activitate , pompierii militari, conştienţi de vulnerabilitatea ridicată a copiilor în ceea ce priveşte expunerea la anumite situaţii de urgenţă, urmăresc formarea unei conduite preventive în rândul lor de la vârste cât mai fragede.

La finalul activităţii, reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale Word Vision au donat şcolii din localitate un număr de douăzeci de detectoare de fum. La aceastǎ activitate au participat aproximativ şaptezeci de copii şi patruzeci de adulţi (personalul SVSU, comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţǎ, reprezentanii organizaţiei Word Vision şi reprezentanţii ISU Vaslui).

Activitatea de la Rebricea se înscrie în seria acţiunilor de informare preventivă derulate la nivelul inspectoratului, cu scopul de a preveni manifestarea riscurilor care ameninţă viaţa şi bunurile cetăţenilor şi creşterea nivelului de informare al acestora.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.