STOP incendiilor de vegetație uscată!

Sâmbătă, 09 Martie 2019Ialomița
Sursa Foto: ISU Ialomița

STOP incendiilor de vegetatie uscata | imaginea 1 Solul, și așa uscat, este pârjolit zi de zi de practica igienizării terenurilor de vegetație uscată prin incendiere.

În primele zile ale lunii martie, pompierii au acționat pentru stingerea a 1300 de incendii de vegetație uscată, fiind afectate peste 3.800 de ha și mai multe gospodării din întreaga țară. Și numărul lor crește zi de zi.

Utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier.

Nu mai departe de miercuri seara, 6 martie, a.c., o stână plină cu oi a fost în pericol din cauza focului care o înconjura din toate părțile.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii vă reamintesc următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Se va urmări direcţia vântului pentru ca acesta să nu ducă jar sau scântei în zonele periculoase;
  • Nu aprindeţi focuri mari, care să nu mai poată fi controlate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.