Continuă campania „Un cămin sigur pentru copilul tău!”

Sâmbătă, 12 Octombrie 2019Botosani
Sursa Foto: ISU Botosani

Continua campania  Un camin sigur pentru copilul tau | imaginea 1 1500 de adulți și copii din orașul Ștefănești au aflat joi, 10 octombrie, a.c., de la pompierii militari și voluntari, asistenții SMURD și voluntarii din pasiune, care sunt pericolele la care sunt expuși cei mici din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.

Acțiunea a fost organizată în cadrul campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților, „Un cămin sigur pentru copilul tău!”, inițiată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, ca urmare a numărului mare de copii care au fost victime ale accidentelor casnice.

La activitate, desfășurată cu sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Ștefănești, au participat și polițiști, polițiști de frontiera, preoți, asistenți medicali și sociali, angajați ai primăriei, cadre didactice, dar și primarul orașului, Florin Buțura, care s-au oferit să continue campania la nivel local.

În timp ce adulții și liceenii au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, cei mici au participat la o acțiune interactivă cu rol educativ în domeniul situaților de urgență, condusă de mascota inspectoratului, Sam Pompierul. Echipați cu costume de intervenție, micii pompieri au deschis o uşă, au trecut printr-un tunel, au salvat ursuleţul sau cățelul de pe tobogan, au alergat printre jaloane şi au stins un incendiu imaginar. Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.

Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la acțiune, mulți dintre ei mărturisind că vor să devină pompieri.

Cei prezenți au învățat și cum sa se comporte în cazul în care descoperă muniție rămasă neexplodată.

Continua campania  Un camin sigur pentru copilul tau | imaginea 2

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, anual, cca. 1500 de copii botoșăneni ajung la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme, înregistrându-se o creștere semnificativă de la un an la altul.

Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, sunt organizate acțiuni de informare și educare a adulților și sunt prezentate pericolele concrete la care sunt expuși copiii din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.

Primele localităţi vizate în cadrul campaniei sunt cele în care s-au produs tragedii în urma cărora şi-au pierdut viaţa copii, ca urmare a accidentelor casnice, exemplele fiind încă vii în memoria comunităţilor.

Pentru realizarea obiectivului campaniei, sunt implicați: voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune”, medicii de familie, asistenţii sociali, preoții, cadrele didactice din învăţământul preşcolar și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.