3 copii au descoperit 49 de grenade ofensive pe malul unui râu

Marți, 02 Martie 2021Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

3 copii au descoperit 49 de grenade ofensive pe malul unui rau | imaginea 1 Pompierii se simt împliniți atunci când mesajele preventive și acțiunile de informare preventivă ajung la publicul-țintă, iar copiii și adulții înțeleg riscurile la care se expun dacă manevrează elemente de muniție.

Așa s-a întâmplat, pe data de 3 februarie a.c., în orașul Vlăhița, acolo unde 3 copii, care se jucau pe malul unui râu, au descoperit întâmplător 49 de grenade ofensive și, realizând pericolul la care se expuneau, și-au anunțat părinții, care au solicitat imediat, prin numărul 112, intervenția echipajului pirotehnic al ISU Harghita.

Miercuri, 24 februarie a.c., premergător sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România, ofițerul pirotehnist, Lt. Vlad Florin, i-a vizitat pe cei 3 elevi din Școala Generală “Martonffi Janos”, pentru a-i felicita și a le acorda o diplomă de merit: Balazs Andras, elev în clasa a VII-a, Balazs Zsolt și Biro Gergo, elevi în clasa a III-a.

Cu acest prilej, le-a prezentat copiilor machete de muniții de război, prevenindu-i despre faptul că o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia. Eforturile preventive și operative ale pirotehniștilor harghiteni vor continua și în perioada următoare, pentru a asigura un climat de siguranță în zona de competență.

În cursul anului 2020, s-au înregistrat 12 intervenții pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată și 3 intervenții pentru distrugerea muniției asanate. Este foarte important pentru pompieri să informeze că, în ultimii ani, NU EXISTĂ ÎNREGISTRATE VICTIME în urma identificării elementelor de muniție rămase neexplodate.

Nu în ultimul rând, salvatorii readuc în atenție următoarele reguli de comportare pentru prevenirea accidentelor cauzate de muniții neexplodate. Sunt interzise:

  • atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • demontarea focoaselor sau altor părţi componente;
  • joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;
  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.