Zi Internațională, marcată de ISU Mehedinți

Miercuri, 19 Octombrie 2022Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Zi Internationala  marcata de ISU Mehedinti | imaginea 1 În fiecare an, la data de 13 octombrie este marcată “Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale - inclusiv prevenirea, atenuarea acestora, şi, nu în ultimul rând, pregătirea pentru intervenţie.

Cu această ocazie, pompierii mehedințeni au organizat o acţiune de informare şi educare preventivă a elevilor și dascălilor din cadrul Școlii Gimnaziale Corcova, unde au desfăşurat lecţii deschise şi exerciţii de alarmare – evacuare, cu rolul de a deprinde modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unui cutremur.

Pompierii au pus accent și pe perfecționarea pregătirii în domeniul situațiilor de urgență, la nivelul subunității Strehaia fiind organizate instruiri privind îmbunătățirea tehnicilor de intervenție și a modului de folosire a accesoriilor existente pe autospeciala de descarcerare grea, în scopul eficientizării misiunilor de răspuns în situații limită.

În vederea creșterii nivelului de siguranță în rândul cetățenilor, pompierii mehedințeni desfăşoară permanent activităţi de informare și educare preventivă a populației, menite să conştientizeze şi să sensibilizeze cetățenii, dar şi să îi pregătească pentru a acţiona eficient în situația producerii unor situaţii de urgenţă.

Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului ce trebuie adoptat în funcţie de manifestarea acestora.

Judeţul Mehedinţi este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce: inundaţii, cutremure, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, îngheţ, furtuni, viscol). Statisticile arată că, în ultimul deceniu, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au crescut, atât în intensitate, cât şi ca frecvenţă.

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti, dar şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată.

Cunoașterea riscurilor generatoare de situații de urgență, dar și a regulilor și măsurilor ce trebuie respectate înainte, pe timpul sau după producerea unor situații de urgență generate de manifestarea lor, sunt esențiale în lupta pentru supraviețuire.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă, rolul său fiind unul major, având sarcina de a manifesta responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător, prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor venite din partea instituţiilor abilitate.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.