Acțiuni de informare și educare preventivă la școlile de vară

Marți, 18 Iulie 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Actiuni de informare si educare preventiva la scolile de vara | imaginea 1 Pompierii botoșăneni continuă acțiunile de informare și educare preventivă cu copiii prezenți la școlile de vară, organizate de preoți. Joi, 13 iulie a.c., s-au întâlnit cu cei 110 elevi prezenți la Biserica parohiei „Învierea Domnului” din Dorohoi.

Salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite, fie că e vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.

Copiii au aflat și în ce situații pompierii intervin cu autospecialele de stingere cu apă și spumă și descarcerare, cum se folosește fiecare accesoriu și au învățat și să utilizeze un stingător.

Elevii participanți au fost interesați și de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitățile fiind interactive. Ei au adresat întrebări referitoare la situațiile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate.

Activitatea s-a desfășurat în baza protocolului de colaborare încheiat între Arhiepiscopia Iasilor și ISU Botoșani. Pe timpul acestei acțiuni, pompierii au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C - Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” “Nu tremur la cutremur”și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, cu următoarele recomandări:

  • nu folosiți instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni;
  • nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere;
  • nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;
  • nu lăsați copiii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune sau în camere în care prizele nu sunt prevăzute cu accesorii de protecție pentru copii;
  • verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;
  • la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;
  • asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;
  • asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic;
  • instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăpările accidentale de gaze;
  • achiziționați un stingător de incendiu pentru locuința dumneavoastră.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.