Când legendele se sting

Luni, 26 Ianuarie 2015Covasna

Cand legendele se sting | imaginea 1 Marți, 20 ianuarie a.c., s-a stins din viață veteranul național în ale ”pompieritului voluntar”, domnul Vancsa Gyorgy sau Gyuri bacsi, așa cum era cunoscut de colegii de breaslă.

Povestea domnului Vancsa se întinde pe mai multe decenii, începând din anul 1942, când, la vârsta de numai 14 ani, a îmbrăcat haina albastră și șapca de Bocskai și s-a alăturat colegilor din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Valea Crișului, înființat acum 128 de ani. A fost un voluntar activ de la începuturi până în prezent, înzestrat cu calități de lider, spirit de echipă, curaj și devotament. Și nu în ultimul rând, așa cum ne spunea cu câțiva ani în urmă, conștiința îl îndemna să-și ducă misiunea până la capăt, pe care o considera o datorie morală față de comunitate: ”este în sângele nostru în fața satului”. Deși era cel mai în vârstă membru al serviciului, nimic nu l-a împiedicat să fie și cel mai energic, colegii spunându-i ”sufletul echipei”. Pentru rezultatele obținute a trebuit să curgă multă sudoare, cheia succesului fiind antrenamentele intense și tratate cu seriozitate.

Și-a condus echipa pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în anul 2003 la Tg. Jiu, iar în anii care au urmat a fost o prezență aproape constantă la fazele naționale, rezultatele fiind pe măsură: locul III în anul 2004 la Craiova și locul III în anul 2010 la Giroc. A fost prezent la toate concursurile specifice organizate de către ISU, iar în luna septembrie a fiecărui an, de Ziua Pompierilor din România, a particpat la activități atât cu tehnica de luptă, cât și cu copii pe care dorea să îi atragă în această meserie.

Cand legendele se sting | imaginea 2 Pentru întreaga sa activitate a primit numeroase distincții, una din cele mai importante fiind premiul Orban Balazs, acordat în anul 2011 cu ocazia Fazei Naționale a Concursurilor Profesionale ale Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, organizată în municipiul Tg. Secuiesc.

Cuvintele sunt sărace ca să poată exprima pierderea unui om ca Gyuri bacsi. Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihai Viteazul” își exprimă aprecierea pentru întreaga activitate, va rămâne pentru noi o pildă vie, un exemplu de seriozitate și curaj, iar familiei transmitem un gând de mângâiere și sincere condoleanțe.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.