In memoriam Locotenent Cătălin Valeriu Ispas şi Dumitru Cristian Zarafu!

Luni, 09 Septembrie 2019Constanta
Sursa Foto: ISU Constanta

In memoriam Locotenent Catalin Valeriu Ispas si Dumitru Cristian Zarafu | imaginea 1 Pe 9 septembrie se împlinesc 9 ani de la moartea scafandrilor Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, cel din urmă angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”.

Cei doi au pierit în seara zilei de 9 septembrie 2010, în interiorul cargoului turcesc Medy, scufundat la patru mile marine de Capul Tuzla.

În anul 2010, pe data de 2 septembrie, nava Medy s-a scufundat la patru mile marine de Capul Tuzla, având 3.247 de tone fier vechi la bord. În seara zilei de 9 septembrie 2010, Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas au fost văzuţi pentru ultima dată în viaţă, coborând în apă spre epava cargoului.

Pe data de 13 decembrie 2010, angajaţii firmei turceşti Aras (veniţi după fierul vechi din cargou) l-au găsit pe locotenentul Ispas, angajat al ISU “Dobrogea”, aproape de sala Maşini. La câţiva metri depărtare, pe data de 23 decembrie 2010, a fost descoperit şi Zarafu.

Cătălin Valeriu Ispas, dat dispărut în data de 09 septembrie 2010, în jurul orei 14.30, dupå ce a executat o scufundare la nava Medy în largul Mării Negre, era ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, având gradul de locotenent. La solicitarea firmei Hunter’s, în baza unui contract de prestări servicii, o navă aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a transportat patru scafandri în larg. Aceştia urmau să filmeze epava Medy, dar din cei patru scafandri, doi nu au mai ieşit la suprafaţă.

Locotenentul Ispas s-a născut la 6 martie 1983 la Buzău. Absolvent al Şcolii Militare de Subofiţeri „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, la data de 01 august 2003 a fost repartizat la ISU „Dobrogea”. La 15 decembrie 2007, în urma susţinerii unui examen, a trecut în corpul ofiţerilor, primind gradul de sublocotenent, iar la 01 august 2010 a fost înaintat în gradul de locotenent, la termen. La 01 august 2009, lt. Catalin Valeriu Ispas a fost încadrat la Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenţie al ISU „Dobrogea”, fiind brevetat ca scafandru autonom din 2006.

Respect!…Şi suntem datori să nu uităm!

In memoriam Locotenent Catalin Valeriu Ispas si Dumitru Cristian Zarafu | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.