Tristă comemorare a tragediei în care şi-au pierdut viaţa doi pompieri constănţeni

Sâmbătă, 10 Aprilie 2021Constanta
Sursa Foto: Facebook ISU Constanta

Trista comemorare a tragediei in care si au pierdut viata doi pompieri constanteni | imaginea 1 5 aprilie este pentru cadrele militare ale Detaşamentului de Pompieri Medgidia o zi tristă. În această zi a anului curent se împlinesc 26 ani de la o mare tragedie în care şi-au pierdut viaţa doi pompieri ai Secţiei de Pompieri Medgidia.

Pe 5 aprilie 1995, Iulian Popa, comandantul subunităţii, era pe picior de plecare, la sfârșitul programului, când a sunat alarma. Fără nicio ezitare, a hotărât să meargă spre locul incendiului, silozul de cereale “Pacomb” Nazarcea.

O celulă plină cu cereale fumega de zile bune, din câte spuneau martorii, însă s-a aprins cu adevărat în acea zi de 5 aprilie. Celula, având forma unui cilindru înalt de aproximativ 20 de metri și cu o lățime de șase metri, s-a autoaprins treptat din cauza imprudenței celor care au depozitat in amestec cerealele, și nu au pornit sistemul de ventilație al silozului.

Ajungând la locul intervenţiei, pompierii au urcat în încăperea tehnică de deasupra silozului, pentru a putea lichida incendiul. Pe timpul intervenţiei, celula a explodat violent, izbindu-i pe pompieri de pereți.

Explozia a fost atât de puternică, încât cei doi au fost izbiți de plafonul încăperii în care se aflau, și apoi au căzut în celula în flăcări. În câteva secunde, tavanul a căzut peste ei, sub ochii colegilor, care priveau neputincioși.

Abia după două ore de luptă cu flăcările, și apoi de îndepărtare a molozului, pompierii au reușit să-i scoată pe cei doi colegi, care, din păcate, nu supraviețuiseră. Comandantul secţiei, Lt. Iulian Popa, de 23 de ani, și militarul în termen, Dumitru Doiciu, de doar 20 de ani, şi-au pierdut viaţa.

Comandantul Iulian Popa avea 23 de ani și a fost șef de promoție al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” București - Facultatea de Pompieri. Era un tânăr deosebit, cu aspirații și mari planuri mari de viitor. Dumitru Doiciu avea doar 20 de ani și venise de pe băncile școlii pentru a face ceea ce și-a dorit mereu, să fie pompier. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc veșnic în sufletele noastre prin faptele lor!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.