In memoriam Colonel ® Mihai Alexandru!

Marți, 04 Ianuarie 2022Braila
Sursa Foto: Facebook ISU Braila

In memoriam Colonel  r  Mihai Alexandru | imaginea 1 “Pentru îndeplinirea datoriei sacre de apărare a patriei…eu, Mihai Alexandru, cetăţean al Republicii Socialiste România, intrând în rândurile forţelor armate, jur credinţă nestrămutată poporului român şi patriei mele…România”.

Acestea au fost doar câteva cuvinte din jurământul militar pe care colonelul ® Mihai Alexandru l-a depus în calitate de tânăr elev al școlii militare. Pentru el, aceste cuvinte au însemnat un legământ care i-a definit, din acel moment, cei 40 de ani de carieră militară.

Născut la data de 16.03.1936, în localitatea Răchiți, județul Botoșani, provenind dintr-o familie de oameni simpli şi buni gospodari, cu cinci frați și patru surori, domnul col. ® Mihai Alexandru a urmat cursurile primare la Școala generală din municipiul Botoșani, urmând apoi cursurile Școlii Profesionale Feroviare la Păltiniș Ciuc, județul Harghita, pe care le-a absolvit în anul 1953.

În septembrie 1954 a fost admis la Școala Militară de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne, Arma Pompieri, pe care a absolvit-o în anul 1957, cu gradul de locotenent, fiind repartizat la Compania de Pompieri Rădăuți, din cadrul Grupului de Pompieri Suceava.

Își desfășoară activitatea în cadrul acestei subunități până în anul 1970, când, dornic de afirmare în plan profesional, este admis la Academia Militară, Facultatea de Arme întrunite și tancuri, secția Arme întrunite, pe care a absolvit-o în anul 1973.

În septembrie 1973 revine la Grupul de Pompieri al județului Suceava, unde ocupă funcții de conducere, până în anul 1979 când este promovat șef de stat major la Grupul de Pompieri al județului Iași. După trecerea în rezervă, în martie 1990, a colonelului Barbu Ion, fost comandant al Grupului de Pompieri al județului Brăila în perioada 1980-1990, la comanda unității a fost numit, în iunie 1990, colonelul MIHAI ALEXANDRU, care a deținut această funcție până în 15 februarie 1995, dată la care trece în rezervă.

În perioada în care a fost la comanda pompierilor brăileni, instituția pompierilor militari din România, implicit și pompierii militari brăileni, a cunoscut o perioadă de reorganizare a întregii activități, de perfecționare a tuturor compartimentelor de activitate, a pregătirii profesionale de specialitate și militară și de adaptare rapidă și permanentă la condițiile create de noua societate democratică din țara noastră.

Este perioada în care se angajează noi cadre militare direct din economia națională și apare o nouă specialitate militară ”militar angajat pe bază de contract”, pe care într-o primă etapă, în anul 1991, sunt angajați 13 tineri, direct din viața civilă.

Pe parcursul anului 1993 unitatea este vizitată și inspectată de două ori de comandantul trupelor de pompieri din România, domnul general-maior inginer Ionel Crăciun, care a apreciat cu calificativul ”FOARTE BINE” activitatea desfășurată de pompierii militari brăileni.

În decembrie 1993, ca o recunoaștere a activității desfășurate de pompierii militari de-a lungul timpului în slujba comunității brăilene, Primăria municipiului Brăila acordă Grupului de pompieri al județului Brăila Medalia ”IN MEMORIAM BRĂILA 625”, cu ocazia zilelor municipiului și împlinirii a 625 de ani de atestare documentară.

În ceea ce privește activitatea operativă din perioada în care a condus unitatea de pompieri brăileană, acesta a participat activ la intervențiile cu grad sporit de periculozitate. Astfel, în 11 februarie 1993, la ora 06.00, dispeceratul unității a fost anunțat telefonic că a erupt și a fost incendiată o sondă din cadrul Schelei de petrol Oprișenești.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au fost deplasate în zonă forțe și mijloace de intervenție aparținând pompierilor militari din cele două companii de pompieri militari, formația civilă de pompieri din obiectiv și formațiile civile aparținând orașului Ianca și S.C. ”Fortuna” S.A. Ianca (Fabrica de zahăr).

S-a constituit un comandament de intervenție format din reprezentanți ai pompierilor militari și poliției și specialiști ai Schelei de petrol Brăila, comandament condus de colonelul Mihai Alexandru.

S-a cerut sprijinul, prin Comandamentul Trupelor de Pompieri, pentru deplasarea în zona de intervenție a două autospeciale cu jet de gaze ”TURBOJET”, de la Grupurile de Pompieri ale județelor Prahova și Bacău și a unei autospeciale de lucru cu praf și azot, de la Grupul de pompieri al județului Galați.

A doua zi, pe 12 februarie 1993, la ora 04.00, s-a reușit, prin efortul comun al tuturor celor prezenți la locul evenimentului, stingerea incendiului prin inundarea cu apă sărată.

Nu trebuie uitate nici intervențiile deosebite la incendiile de la ansamblul de locuințe cetățenești situate pe străzile Plutinei și Tineretului, de la imobilul situat în strada Danubiului nr. 11, de la imobilul din strada Golești nr. 37 sau cea de la S.C. ”PAL” S.A. Brăila.

După trecerea în rezervă, se mută cu soția la Iași, să poată fi aproape de cele două fiice și familiile acestora. În ziua de 28 decembrie 2021, la 85 de ani, inima sa a încetat să mai bată. Dumnezeu a dorit alături un soldat bun și credincios.

În data de 30 decembrie 2021, cu ostăşescul ”Domnule colonel, avem onoarea să vă salutăm!”, cu lacrimi pe obraz şi sufletele triste, pompierii brăileni şi-au luat rămas bun de la omul şi ofiţerul de pompieri MIHAI ALEXANDRU. DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.