In memoriam eroii de sacrificiu de la Mihăilești 2004!

Sâmbătă, 27 Mai 2023Buzau
Sursa Foto: Facebook ISU Buzau

In memoriam eroii de sacrificiu de la Mihailesti 2004 | imaginea 1 24 mai 2004. Ziua durerii. Au trecut 19 ani de la tragicul accident petrecut în localitatea Mihăilești, când un camion încărcat cu azotat de amoniu a explodat, după ce a luat foc. Atunci, 18 oameni au pierit într-un mod tragic. Dintre aceștia, 7 erau pompieri militari.

O zi de luni plumburie, înecăcioasă şi tulbure…se spune că lunea nici iarba nu creşte, vorbă din bătrâni cu mult tâlc în ea. Pe şoseaua DN2 E85 în apropierea localităţii buzoiene Mihăileşti, la cca 30 km de oraşul Buzău, norii cern mărunt o ploaie urâtă, bolnăvicioasă, parcă prevestitoare de necazuri şi suferinţe care vor marca o întreagă ţară şi va schimba cursul istoriei pompierilor români.

Telefonul sună, sună continuu, sună sâcâietor, se aud ţârâitul ăla enervant şi ridicol de parcă ar ciocni cineva cu o linguriţă pe marginea unui pahar, telefonistul de serviciu amorţit de vremea de afară întinde mâna alene către receptor şi îl ridică din furcă.

Cineva turuie la foc automat câteva cuvinte aproape indescifrabile, militarul se crispează imperceptibil, îi cere interlocutorului să se calmeze şi cere datele referitore la eveniment, vocea şuieră cuvintele sacadat: ”Camion răsturnat la Mihăileşti, la Mihăileşti, la intrare, da, da…saci cu…”, notează cu o viteză uimitoare şi îi face semne militarului aflat la veghe să acţioneze butonul alarmei.

Alarma rămâne tăcută…militarul apasă din nou…nimic, înjură scurt, bărbăteşte şi loveşte apăsat cu podul palmei butonul încăpăţânat, sunetul ţâşneşte prelung cu un tânguit asemănător cu jalea izvorâtă dintr-un clopot, este ora 04:57, militarii sar ca arşi din aşternuturi, sunt tineri, cu feţele imberbe, senine, fără urme de cearcăne sau riduri, doar o umbră de mustăcioara mijită ici colo.

Abia au fost căliţi de armată pentru un drum lung pe cărarea vieţii, mai au câteva crestături de adăugat pe carâmbul bocancilor ca socoteală a amr-ului, aleargă precum o herghelie de cai sălbatici, frânturi de cuvinte spuse în şagă zboară aiurea, au stat de vorba peste ora 22:00, ora stingerii, mormăielile referitoare la ce vor face după lăsarea la vatră s-au întins până după ora 23:30, tropăitul bocancilor se opreşte brusc lângă autospeciale, se aşteapta ordinul de îmbarcare…îmbarcarea către moarte.

24 mai în prezent, pe unul din holurile Detaşamentului de Pompieri “Obor” un tablou îşi face veacul pe un perete, rama îngălbenită de vreme luceşte uşor, cu o sclipire aproape imperceptibilă, o sclipire mătuită, uşor stinsă, şi totuşi vioaie.

7 chipuri cu o mină liniştită, dar mândră şi hotărâtă, parcă te urmăresc când treci prin dreptul lor, ridic uşor capul şi îngândurat privesc la fiecare, simple fotografii fără viaţă, odinioară în faţa aparatului care a imortalizat aceste chipuri erau oameni cu ţeluri, cu familii şi un viitor luminos, oare ce îşi doreau, la ce visau? Acum sunt chipuri de eroi, eroi pe care timpul îi acoperă cu uitare vremelnică, eroi de sacrificiu.

EROI DE SACRIFICIU de la Mihăileşti:

 1. Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzău;
 2. Romeo Necula, sergent, 35 de ani, comuna Verneşti, judeţul Buzău;
 3. Georgian Medeleanu, soldat, 21 de ani, comuna Blăjani, judeţul Buzău;
 4. Nicolae Jianu, soldat, 25 de ani, comuna Ruşeţu, judeţul Buzău;
 5. Florin Valentin Oprea, soldat, 21 de ani, comuna Blăjani, judeţul Buzău;
 6. Valentin Cezar Manta, soldat, 21 de ani, comuna Tisau, judeţul Buzău;
 7. Silviu Stan, fruntaş, 23 de ani, comuna Tisău, Buzău;
 8. Elena Popescu, redactor-șef, 26 de ani, comuna Valea Râmnicului, judeţul Buzău;
 9. Ionut Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău;
 10. Daniel Pelmus, 37 de ani, din comuna Mihăilești, judeţul Buzău;
 11. Rica Ionescu, 34 de ani, din comuna Mihăilești, judeţul Buzău;
 12. Emil Serbu, comuna Valea Ramnicului, judeţul Buzău;
 13. Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat;
 14. Mihai Magearu, 37 de ani, din Buzău;
 15. Valentin Magearu, 23 de ani, din Buzău;
 16. Marian Alincăi, 26 de ani, din Roman;
 17. Marcu Florin, 36 de ani, din Craiova, şoferul TIR-ului;
 18. Ion Tudose, 34 de ani, din comuna Mihăileşti, Buzău.

Requiescat in Pace . Respect !…..și suntem datori să nu uităm !

In memoriam eroii de sacrificiu de la Mihailesti 2004 | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.