I.S.U București-Ilfov are 40 de aparate de respirat cu autonomie ridicată

Vineri, 28 August 2015București

I S U Bucuresti Ilfov are 40 de aparate de respirat cu autonomie ridicata | imaginea 1 Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov a intrat în posesia a 40 de echipamente care le vor permite pompierilor să desfășoare intervenții de lungă durată în medii ostile, inundate cu fum, cum ar fi galeriile subterane de la metrou sau alte tunele.

Desfășurarea unor intervenții complexe, care presupun evacuarea de urgență a unui număr ridicat de persoane, necesită totodată o autonomie ridicată a aparatelor de respirat utilizate de salvatori.

Aparatul de respirat cu autonomie ridicată este soluția tehnică adoptată de salvatorii din întreaga lume. În prezent, aparatele de respirat ale pompierilor nu permit utilizarea în regim de intervenție pentru mai mult de 40 de minute.

Noile aparate de respirat permit utilizarea de până la 80 de minute în regim normal, iar cu utilizarea unui dispozitiv adițional atașat acestuia, autonomia poate atinge 240 de minute.

I S U Bucuresti Ilfov are 40 de aparate de respirat cu autonomie ridicata | imaginea 2 Totodată, noile echipamente au prevăzute sisteme de protecție pentru salvator care presupun existența unor senzori de mișcare, care să semnalizeze sonor poziția statică a acestuia.

Se presupune că lipsa de mișcare a salvatorului timp de 25 de secunde consecutive poate însemna că acesta este rănit sau imobilizat, semnalul sonor foarte puternic fiind singura soluție de identificare a acestuia într-un mediu cu vizibilitate redusă din cauza fumului.

Potrivit dr. Raed Arafat, Secretar de Stat şi Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aparatele de respirat folosite până acum de pompieri aveau o autonomie mică și nu permiteau pompierilor să intervină spre exemplu într-un tunel unde distanțele de parcurs până la locul intervenției pot fi mari.

”Cu aceste aparate noi, pompierul este mult mai bine protejat și șansa de a salva vieți este mult mai mare” - a declarat dr. Raed Arafat. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai precizat că cele 40 de aparate izolante nou achiziționate cu fonduri ale Ministerului Administrației și Internelor au o valoare de cca. 330.000 Euro.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.