ISU Tulcea a operaţionalizat noile mijloace de intervenţie navală

Luni, 28 Martie 2016Tulcea

ISU Tulcea a  operationalizat  noile mijloace de interventie navala | imaginea 1 Marţi, 22 martie a.c., la ora 11.00, pe Faleza municipiului Tulcea, în cadrul unei ceremonii la care au participat ca invitaţi de onoare domnul dr. Raed Arafat, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situații de Urgență şi domnul general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a avut loc operaţionalizarea noilor ambarcaţiuni care au intrat în dotarea ISU Tulcea.

La eveniment au mai luat parte şi oficialităţile locale, prefectul judeţului Tulcea, domnul Marin Bădiţă, domnul Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, primarul municipiului Tulcea, domnul Constantin Hogea, dar şi şefii instituţiilor militare şi ale altor instituţii cu care inspectoratul colaborează în mod frecvent.

Astfel că, în urma operaţionalizării, tehnica de luptă a pompierilor militari tulceni a fost completată cu noi mijloace de intervenţie, respectiv cu o autospecială pentru transport scafandri cu echipamente specifice pentru intervenţii, aceasta dispunând şi de două remorci peridoc pentru transportul ambarcaţiunilor pneumatice, şase ambarcaţiuni de salvare în mediul acvatic (o ambarcaţiune de intervenţie şi salvare pentru scafandri –SAR, 3 ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi - RIB, două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu cu motor), o motopompă remorcabilă de mare capacitate, cinci motopompe transportabile, o instalaţie de potabilizare a apei, două aparate cu termoviziune şi diverse echipamente necesare pompierilor pe timpul desfăşurării acţiunilor de intervenţie (hamuri cu veste de salvare integrată, căngi telescopice din aluminiu, proiectoare de suprafaţă, saule şi balize cu dispozitiv luminos).

Mijloacele de intervenţie menţionate au fost achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Proiectului „Răspunsul eficient salvează vieţi” (Efficient Response Saves Lives)- SMIS-CSNR code 59855”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007- 2013, Axa prioritară 5- ,,Implementarea infrastructurii adecvate pentru prevenirea riscului natural în zonele cele mai expuse la risc”. Domeniul major de intervenţie ,,Protecţie împotriva inundaţiilor”.

Proiectul, ce are ca obiectiv principal îmbunătăţirea capacităţii de salvare a vieţii şi a gradului de protecţie a populaţiei, prin eficientizarea capacităţii de răspuns în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, vizează limitarea şi înlăturarea efectelor care pot să apară într-o situaţie de urgenţă, asigurarea eficienţei intervenţiilor în zone greu accesibile, dar şi modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în mediul acvatic.

Ambarcaţiunile sunt destinate echipajelor de căutare – salvare şi vor fi repartizate la toate subunităţile ISU Tulcea din judeţ, după cum urmează:

  • Şalupa SAR va intra în dotarea Detaşamentului de Pompieri Tulcea;
  • Şalupele RIB vor fi repartizate Secţiei de Pompieri Măcin, Staţiei de Pompieri Babadag şi Pichetului de Nave Operative Crişan;
  • Bărcile de salvare din aluminiu cu motor vor intra în dotarea Detaşamentului de Pompieri Tulcea şi a Pichetului de Nave Operative Crişan.

ISU Tulcea a  operationalizat  noile mijloace de interventie navala | imaginea 2 Tot cu această ocazie, a fost operaţionalizată şi şalupa fluvială, tip RESCUE EAGLE 1, destinată acţiunilor de acordare a primului ajutor calificat (SMURD) în zona Deltei Dunării, ambarcaţiune primită cu titlu gratuit în luna martie a.c., din partea ,,Fundaţiei pentru SMURD”.

Şalupa va fi încadrată şi deservită de personalul Pichetului de Nave Operative Crişan, care are punctul de lucru în comuna Crişan, pentru a asigura intervenţiile de prim ajutor calificat.

Echipajele acestei subunităţi de pompieri vor acţiona în cele mai importante localităţi din Delta Dunării, respectiv oraşul Sulina, comuna Crişan, comuna Sfântul Gheorghe, comuna Maliuc, comuna Chilia Veche, comuna Ceatalchioi, dar şi în toate celelalte localităţi în care nu se poate ajunge cu mijloace de intervenţie terestre sau aeriene.

Pe şalupă va fi încadrat un comandant de navă şi doi paramedici cu posibilitatea de a transporta două victime pe targă. Capacitatea maximă de transport a acesteia este de până la 8 persoane. Nava are în dotare şi o motopompă P.S.I. de refulare a apei destinată stingerii incendiilor de mică amploare care se manifestă pe malul apei. Acţiunea de stingere se va realiza prin tunul de refulare montat în prova navei, acţionat electric din cabina de comandă, având posibilitatea de a acţiona pe o distanţă de cca. 30 m.

Principalele caracteristici ale navei sunt:

  • Motorizarea: Volvo Inboard;
  • Puterea motorului: 300 cp;
  • Lungimea maximă: 8,6 m;
  • Lăţimea: 2,99 m;
  • Înălţime de construcţie: 1,51 m;
  • Pescaj: propulsia se face prin turbina cu jet de apă, ceea ce permite funcţionarea şalupei şi în ape cu adâncimi mici de minim 50 cm.

Şalupa este dotată şi cu radar.

ISU Tulcea a  operationalizat  noile mijloace de interventie navala | imaginea 3 Din punct de vedere medical, nava este dotată cu echipamente medicale din clasificarea ambulanţelor tip B2, astfel că, cu acestea se poate asigura asistenţă medicală de urgenţă a pacienţilor care se încadrează în codul de triaj galben şi roşu, indiferent de afecţiunea sau traumatismul de care suferă pacientul.

Ca şi echipamente medicale specifice, ambulanţa este dotată cu:

  • două tărgi de transport;
  • defibrilator semiautomat CORPULS 3;
  • aspiratoare de secreţii, automat şi manual;
  • instalaţie fixă de administrare oxigen;
  • rucsac medical cu dotările specifice;
  • tărgi de diferite tipuri pentru mobilizare;
  • atele şi saltea vacuum.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.