Tehnică nouă de intervenție în dotarea pompierilor brașoveni
Sursa Foto: Facebook ISU Brasov
Începând de joi, 4 februarie a.c., o autospecială de stingere a incendiilor de pădure va acționa la Punctul de Lucru Moieciu.
În zona aceasta, utilitatea autospecialei este evidentă, dat fiind specificul geografic al zonei, al numărului mare de incendii din sezonul rece, al numărului mare de turiști și a faptului ca este important ca forțele de intervenție să ajungă în fazele incipiente ale incendiilor.
Autospeciala pentru intervenții la incendii de pădure este un vehicul de construcție specială care dispune de instalații, echipamente și accesorii destinate limitării și stingerii incendiilor, iar capabilitățile off-road permit intervenția în zone greu accesibile.
Autopompa dispune de tracțiune integrală (4x4), o capacitate de a transporta 3.000 litri apă, precum și un tun de refulare care permite stingerea incendiilor de la o distanță de siguranță, fără a expune personalul sau tehnica de intervenție.
Dotarea vehiculului permite alimentarea cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj, mai ales atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de sursele cu presiune (hidranți).
Incendiile de pădure sunt caracterizate de propagarea foarte rapidă a flăcărilor și acces dificil, fapt pentru care este necesară reducerea timpului de răspuns printr-o intervenție imediată cu o dislocare mare de resurse umane și materiale.
Prin proiectul european VIZIUNE 2020, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență beneficiază de finanțarea a 30 de autopompe cisternă pentru incendii de pădure 3.000 litri. Proiectul „VIZIUNE 2020” este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, prin care 682 de milioane de euro din bani europeni sunt alocați Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Dotarea cu tehnică și aparatură de ultimă generație le va permite autorităților române să ia parte la misiuni terestre, maritime și aeriene și va preîntâmpina pierderea de vieți omenești prin reducerea timpului de răspuns al autorităților.
Primele 10 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure au fost distribuite inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Sălaj, Cluj și Maramureș.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.