ISU Iaşi are în dotare două autospeciale noi

Joi, 14 Aprilie 2022Iasi
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi

ISU Iasi are in dotare doua autospeciale noi | imaginea 1 Una este destinată echipei pirotehnice a salvatorilor militari, iar cealaltă pentru salvarea de la înălțimi. Luni, 11 aprilie a.c., la sediul ISU Iași a fost prezentată noua tehnică din dotarea inspectoratului și a autospecialei de intervenție SMURD.

La eveniment, alături de personalul unității, cadrele din conducerea inspectoratului, Inspector-șef, colonel Ionuț-Ciprian Grădinaru, primul adjunct al inspectorului-șef, colonel Petrea Melinte, au participat prefectul județului Iași, domnul Petru-Bogdan Cojocaru, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, medic șef UPU-SMURD, coordonator SMURD pentru regiunea de Nord-Est a țării, înconjurați de cadrele medicale care își dedică momente din viață pentru salvarea semenilor.

Dotarea a fost realizată de către Guvernul României, prin intermediul IGSU, care a beneficiat de o finanțare cu fonduri europene asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (proiectul „Viziune 2020”), prin care s-au achiziționat 19 autospeciale și 18 platforme la nivelul IGSU.

Autoplatforma pentru salvarea de la înălțimea de 45 de metri, completează parcul auto al inspectoratului. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 Euro/bucată. Brațul mobil permite și salvarea persoanelor rămase captive pe ape și alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de - 8,2 m. Totodată, camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenției de la fața locului, din dispecerat.

Autospeciala are 500 CP și beneficiază de o suprastructură oferită de Rosenbauer Grup cu diferite echipamente de intervenție. Printre dotările şi avantajele acesteia se numără: un tun de apă cu o capacitate de refulare de 3800 litri/minut; facilitarea accesului la intervenții de salvare sub cota solului, până la aproximativ - 8,2 m; autoplatforma de salvare este dotată cu dublă comandă; înălțimea de salvare este de 45 m, având o capacitate de 500 kg și fără limite de rotire.

Autospeciala pirotehnică este destinată intervenţiilor în situaţii de urgenţă generate de: asanarea teritoriului de muniţiile rămase neexplodate din conflictele armate; distrugerea cu ajutorul explozivului a podurilor de gheaţă şi/sau zăpoarelor de gheaţă; pentru distrugerea stâncilor sau a altor elemente ce pot bloca căile de comunicaţii sau reţelele de utilităţi publice.

Caracteristicile principale ale acestei autospeciale pirotehnice sunt: deplasarea rapidă, deplasarea pe terenuri accidentate, transportul personalului propriu, transportul echipamentelor şi accesoriilor specifice, transportul elementelor de muniţii dezactivate precum şi a mijloacelor de iniţiere şi explozivului necesar, precum şi executarea lucrărilor de distrugere a muniţiilor neexplodate, a podurilor/zăpoarelor de gheaţă, a stîncilor sau a altor obiecte ce pot genera situaţii de urgenţă.

Autospeciala pirotehnică are un compartiment special pentru transport muniţii neexplodate (dispus în partea din spate a şasiului) şi două compartimente laterale pentru transport mijloace şi accesorii de distrugere muniţii şi pentru executarea lucrărilor de distrugeri cu ajutorul explozivilor în diferite medii.

Noua autospecială pirotehnică este prevăzută cu următoarele echipamente: detectoare de metale, costum de protecţie pirotehnic pentru personalul specializat, căşti şi veste de protecţie balistică, echipamente şi accesorii utilizate pentru manipularea, transportul şi asanarea muniţiilor neexplodate, barcă pneumartică pentru trei persoane, lanterne, rucsacuri pentru transportul explozivilor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.