Pompierii la ceas de sărbătoare

Sâmbătă, 14 Septembrie 2013Hunedoara

Pompierii la ceas de sarbatoare | imaginea 1 La împlinirea a 165 de ani de la luptele din Dealul Spirii şi a aniversării Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă « Iancu de Hunedoara » al judeţului Hunedoara a organizat în prezenţa unor invitaţi de seamă, manifestări la care au luat parte peste 250 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul I.S.U. şi de la nivelul subunităţilor.

Cei mai merituoşi pompieri, paramedici şi specialişti în descarcerare au fost premiaţi, în cadrul unei ceremonii devenită, deja, tradiţie la nivelul I.S.U. Hunedoara, după cum urmează:

1. PARAMEDICUL ANULUI 2013

Premiul „Paramedicul anului 2013” s-a atribuit domnului Liviu Suciu, plutonier la Detaşamentul de Pompieri Deva. Titlul s-a acordat pentru participarea la intervenţii complexe de acordare a primului ajutor şi pentru salvarea mai multor vieţi afectate de complicaţii respiratorii şi traumatisme în urma accidentelor rutiere cu consecinţe foarte grave.

Pompierii la ceas de sarbatoare | imaginea 2

2. ECHIPAJUL DE PRIM AJUTOR AL ANULUI 2013

Titlul “Echipajul de prim ajutor al anului 2013” s-a acordat echipajului de paramedici a Detaşamentului din Hunedoara format din:

 • Plutonier adjutant Adrian Lăscuş
 • Paramedic Cosmin Ambruş
 • Paramedic Dan Mărilă

Echipajul de prim-ajutor premiat astăzi s-a remarcat prin îndeplinirea cu succes a nenumărate intervenţii de prim-ajutor. Dintre acestea s-a evidentiat in mod deosebit o acţiune înfăptuită într-o zi caniculară de iulie. Paramedicii au fost solicitaţi în municipiul Hunedoara pentru a acorda ajutor medical unui bărbat care suferise un stop cardio respirator, în timp ce se afla în holul blocului unde locuieşte. Paramedicii, ajunşi în mai puţin de 5 minute la locul unde bărbatul suferise atacul cardiac, au evaluat starea de sănătate a pacientului şi au început, în timp util, manevrele de resuscitare. A urmat o luptă îndârjită a paramedicilor pentru viaţa bărbatului. Ei au executat masajul cardiac timp de mai bine de o oră reuşind, până la urmă, stabilizarea ritmului cardiac al bărbatului şi în cele din urmă salvarea acestuia.

Pompierii la ceas de sarbatoare | imaginea 3

3. ECHIPAJUL DE POMPIERI AL ANULUI 2013

Titlul, „Echipajul de pompieri al anului 2013”, s-a conferit în acest an, unei echipe a Detaşamentului din Petroşani, formată din:

 • Plt. Costel Pascal
 • Plt. Petru Emilian Pavel
 • Plt. Emilian Micu
 • Plt. Marian Dumitru Ionete
 • Plt. maj. Iosif Alexandru Tima
 • Plt. Ion Pătru Saturn

Pompierii Detaşamentului Petroşani au acţionat decisiv pentru limitarea propagării şi lichidarea unui incendiu izbucnit în seara zilei de 21 iulie, la o societate comercială de pe raza localităţii Lupeni. Intervenţie a fost destul de dificilă din cauza cantităţii mari de fum şi gaze toxice generate de incendiul, care s-a manifestat mocnit la produse finite din materiale textile reciclabile, depozitate pe o suprafaţă de aproximativ 600 metri patraţi. Data fiind cantitatea mare de textile afectată de incendiu, intervenţia a fost una de lungă durată, pompierii fiind implicaţi, peste 10 ore, în operaţiunile de evacuare din depozit a materialelor care ardeau mocnit. De asemenea, pompierii au reuşit stoparea propagării incendiului la restul halelor de producţie şi au salvat bunuri materiale, cum ar fi utilaje complexe şi mijloace de transport, în valoare totală de aproximativ un milion de euro.

Pompierii la ceas de sarbatoare | imaginea 4

4. CEL MAI BUN ECHIPAJ DE DESCARCERARE ÎN ANUL 2013

Pentru cele mai dificile intervenţii de descarcerare, premiul pentru cel mai bun echipaj în acest domeniu se oferă, în acest an, echipei Detaşamentului din Orăştie formată din:

 • plutonier adjutant şef Constantin Gridan
 • plutonier adjutant Nicolae Cibian
 • plutonier Nicolae Moisesc
 • plutonier Mihai Ştefan
 • plutonier major Constantin Trif

Echipajul de descarcerare al Detaşamentului din Orăştie a intervenit, din păcate, şi în acest an, la accidente rutiere deosebit de grave, dintre care se evidenţiază o intervenţie de descarcerare determinată de producerea unui accident pe drumul naţional 7, în care au fost implicate două autoturisme, rezultând tot două victime în urma impactului. Accesul la victime a fost îngreunat din cauză contorsionării autovehiculelor, astfel că operaţiunea de deblocare a răniţilor din maşină a durat aproape o oră. Mai mult, unul dintre autoturisme era prevăzut cu instalaţie de alimentare pe gaz, existând riscul producerii unei explozii care ar fi pus în pericol viaţa răniţilor şi a salvatorilor deopotrivă. Complexitatea intervenţiei scoate în evidenţă faptul că acest echipaj stăpâneşte foarte bine munca în echipă şi că membrii acestuia dau dovadă de tărie de caracter şi determinare.

5. SUBUNITATEA CU CELE MAI COMPLEXE INTERVENŢII ÎN ANUL 2013

Premiul pentru subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în anul 2013 se atribuie Detaşamentului din Deva. În ultimul an pompierii deveni şi-au făcut datoria exemplar. Pregătirea, profesionalismul şi curajul acestora fiind testat în situaţii limită, cum ar fi incendii de proporţii la depozite sau case particulare, operaţiuni de extragere a victimelor din autoturisme implicate în accidente rutiere, şi mai ales acţiuni de îndepărtare a efectelor generate de inundaţii în localităţile Deva şi Simeria dar şi de gestionare operativă a situaţiilor produse de fenomenele meteo periculoase în municipiul Deva.

Pompierii la ceas de sarbatoare | imaginea 5

6. POMPIERUL ANULUI 2013

Pompierul anului 2013 s-a remarcat prin altruism, umanism şi stăpânire de sine reuşind să acţioneze decisiv pentru salvarea vieţii unei tinere de 18 ani. În data de 14 iulie, plutonierul major Claudiu Pălimariu, în vârstă de 34 de ani, subofiţer operativ principal în cadrul Detaşamentului de Pompieri Orăştie, se afla în timpul liber, împreună cu familia, pe malul râului Strei, într-o zonă intens populată. El a fost singura persoană care a răspuns apelurilor disperate ale unui tânăr care solicita ajutor pentru salvarea unei fete aflată în stare de inconştienţă în râul Strei. Deplasându-se la locul în care tânăra zăcea inconştientă în apă, plutonierul major Claudiu Pălimariu i-a evaluat starea de sănătate, constatând că aceasta era inconştientă în urma unei lovituri la cap şi avea o hemoragie puternică la nivelul unei urechi, necesitând o intervenţie promptă. Cu ajutorul unor prieteni, pompierul a transportat victima pe mal, unde i-a acordat primul ajutor medical, până la sosirea ambulanţei SMURD solicitate la caz.

7. PREMIU SPECIAL - DIPLOMĂ DE MERIT

În acest an Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara acordă o diplomă de merit unui pompier care a contribuit decisiv, în urmă cu doar câteva zile, la salvarea vieţii unui bărbat căzut într-o fântână în oraşul Simeria. Plutonierul major Varga Zsolt, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Deva, dând dovadă de o foarte bună pregătire, a coborât în fântână, aproximativ 10 metri, la nivelul victimei, în vârstă de 58 de ani, unde prin procedee specifice a reuşit asigurarea cu corzi de salvare precum şi extracţia acesteia în condiţii de siguranţă. Intervenţia a prezentat un grad ridicat de dificultate, lucrul executându-se la mare adâncime, în spaţiu foarte îngust în care exista posibilitatea apariţiei gazelor toxice, acestea putând pune în pericol atât viaţa victimei cât şi pe cea a salvatorului. Mulţumită răspunsului prompt al forţelor de intervenţie precum şi curajului de care a dat dovadă plutonierul major Varga Zsolt, bărbatul a fost salvat şi predat echipajelor de prim ajutor. Mai mult, cadrele militare care s-au remarcat prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă vor fi avansate în gradul următor înainte de termen.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.