Sărbătorind Ziua Armei

Sâmbătă, 14 Septembrie 2013Maramureș

Sarbatorind Ziua Armei | imaginea 1 I.S.U. Maramureş a marcat Ziua Pompierilor din România cu o serie de activităţi, care au început încă de joi, 12 septembrie, a.c., la Teatrul Municipal din Baia Mare, unde s-a desfăşurat o şedinţă festivă dedicată împlinirii a 165 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii.

Din prezidiu au făcut parte P.S. Sa Dr. Iustin Hodea Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Anton Rohian, prefectul judeţului, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, prof. Aurora Puşcaş, directorul Liceului Teoretic “George Pop de Băseşti” din Ulmeni şi col. Ion Pop, inspectorul şef al I.S.U. Maramureş.

La manifestare au mai participat parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai instituţiilor de ordine publică şi siguranţă naţională, magistraţi, cadre în activitate, rezervă şi retragere din M.A.I., şi M.Ap.N., veterani de război, o delegaţie a Directoratului de Apărare Împotriva Dezastrelor din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok, Ungaria, precum şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii Deosebite al Regiunii Ivano-Frankivsk din Ucraina.

Sarbatorind Ziua Armei | imaginea 2 În cadrul activităţii, prefectul Anton Rohian a înmânat col. Ion Pop, inspector şef al I.S.U., o placheta onorifică a I.G.S.U., pentru evidenţierea în mod deosebit în executarea misiunilor încredinţate. Distincţia a mai fost acordată lt.col. Ioan Mureşan, şef Centru Operaţional I.S.U., plt.adj.şef Viorel Pop, din cadrul Detaşamentului de Pompieri “Cpt. Marchiş Adrian” Baia Mare şi plt.maj. Marius Filip, din cadrul Pichetului de Pompieri Târgu Lăpuş. Cu aceeaşi ocazie, opt cadre ale unităţii, dintre care 2 ofiţeri, 1 maistru militar şi 5 subofiţeri, au fost avansate în grad înaintea expirării stagiului minim, după cum urmează:

  • În gradul de Locotenent-colonel: Maior Mariana Mureşan
  • În gradul de Căpitan: Locotenent Radu Bodea
  • În gradul de Maistru militar cls.I: Otilia Babici
  • În gradul de Plutonier adjutant: Plt.maj. Angela Cărăuş şi Plt.maj. Vasile Moiş
  • În gradul de Plutonier major: Plt. Vasile Trifoi, Plt. Marcel Sinkulici şi Plt. Mihaela Szabo

Activităţile organizate de I.S.U. Maramureş pentru marcarea Zilei Pompierilor din România au continuat astăzi, vineri, 13.09.2013. Astfel, o delegaţie de cadre de la I.S.U., din care au făcut parte, printre alţii, lt.col Ioniţă Sîrb, prim adjunct al inspectorului şef şi cpt. Nicuşor Miclăuş, comandantul Detaşamentului de Pompieri “Cpt. Marchiş Adrian” Baia Mare, a depus o coroană de flori la mormântul lui Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, al cărui nume îl poartă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.

La ceremonie au mai participat Ioan Călăuz, primarul comunei Băseşti, Costel Mare, viceprimarul localităţii, prof. Aurora Puşcaş, directorul Liceului Teoretic “George Pop de Băseşti” din Ulmeni, strănepoata fruntaşului unirii şi învăţatorul Dacian Sas, din cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ, care au depus la rândul lor o coroana de fori şi prof. Ioan Nădişan. Cei prezenţi au păstrat un moment de reculegere în memoria marelui patriot român, iar apoi Radu Ungur, preotul din comună şi Nicolae Zola, preotul onorific al I.S.U. au rostit rugăciuni.

Sarbatorind Ziua Armei | imaginea 3 Cu acelaşi prilej, pompierii au amplasat un panou informativ la “teiul unirii”, aflat pe raza comunei Băseşti, unul dintre locurile de întâlnire ale fruntaşilor unirii din Transilvania. Tot astăzi, în acelaşi loc, prof. Ioan Nădişan, preşedintele Comisiei Judeţene a Monumentelor Naturii, a amplasat o placă ce atestă faptul că teiul, care are o vârstă de circa 200 de ani, este un monument al naturii.

În Baia Mare, Ziua Pompierilor din România a fost marcată în Piaţa Revoluţiei, printr-o expoziţie de echipament şi tehnică de luptă, care a atras sute de cetăţeni, de la cei mai tineri la cei mai în vârstă. În aceeaşi locaţie a fost amenajat un punct de informare, iar personalul I.S.U. a distribuit pliante şi materiale de informare preventivă trecătorilor.

În Sighetu Marmaţiei, cadrele Detaşamentul de Pompieri au organizat o întâlnire aniversară, desfăşurată la Palatul Cultural “Astra” din municipiu, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor de ordine publică şi siguranţă naţională, reprezentanţi ai cultelor religioase şi mass-media. La sediul subunităţii a fost “Ziua Porţilor Deschise“, iar cei interesaţi au putut vedea tehnica de luptă şi echipamentul pompierilor. Tot astăzi, la Secţia de Pomperi Vişeu de Sus şi Pichetul de Pompieri Târgu Lăpuş s-au desfăşurat activităţi asemănătoare.

Pentru că pompierii nu-şi uită niciodată camarazii, reprezentanţi ai I.S.U. Maramureş au fost astăzi în vizită, în localitatea Lăpuşel, cu cadouri simbolice, de Ziua Pompierilor, la soţia şi cei doi copii minori ai celui care a fost plt.maj. Florin Sălnicean, şef gardă de intervenţie în cadrul Detaşamentului de Pompieri “Cpt. Marchiş Adrian” Baia Mare, trecut la cele veşnice într-un tragic accident petrecut în luna martie 2012.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.