Sărbătorirea Zilei Armei

Vineri, 13 Septembrie 2013Vrancea

Sarbatorirea Zilei Armei | imaginea 1 În urma lucrărilor de excavaţii efectuate în vederea modernizării reţelei de apă – canal a localităţii, un utilaj greu a lovit un proiectil îngropat, care a explodat în urma impactului – acesta a fost scenariul pregătit de cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea cu ocazia manifestărilor prilejuite cu ocazia Zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România.

În urma exploziei, două autovehicule care circulau în zonă au intrat în coliziune, se produce un incendiu la o magazie de materiale a firmei constructoare, un muncitor este surprins sub un panou de protecţie în stare de inconştienţă, iar o conductă de transport a gazelor naturale de la un imobil învecinat se fisurează. Echipajele pompierilor militari au acţionat imediat pentru salvarea victimei şi înlăturarea consecinţelor accidentului. Echipa C.B.R.N. intervine în prima fază pentru măsurarea concentraţiei de gaz metan din atmosferă precum şi pentru detectarea unor eventuale substanţe toxice de luptă, neştiindu-se în mod cert natura proiectilului explodat. Echipa pirotehnică intervine pentru asanarea terenului din jurul locului unde s-a produs explozia. Aceştia procedează la marcarea şi balizarea terenului şi la detectarea elementelor de muniţii cu ajutorului detectorului de metale. Muniţia identificată este dezgropată, ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă cu autospeciala pirotehnică. Cuplul chinologic acţionează pentru căutarea şi salvarea persoanei date dispărute. În momentul identificării acesteia, se solicită sprijinul echipajului de pe ambulanţa S.M.U.R.D. în vederea acordării primului-ajutor calificat şi transportării la U.P.U. Echipajul autospecialei de stingere a incendiilor acţionează cu o ţeavă de refulare a apei pentru localizarea şi lichidarea incendiului, iar cu altă ţeavă de refulare realizează o perdea de apă pentru protecţia clădirilor vecine şi dispersia gazului metan provenit de la conducta fisurată.

Vizitatorii au urmărit cu atenţie intervenţia pompierilor şi au putut observa tehnica aflată în dotarea lor. Activitatea a fost organizată cu prilejul aniversării a 165 de ani de la momentul când ostaşii pompieri ai Capitalei, în frunte cu neînfricatul căpitan Pavel Zăgănescu, s-au acoperit de glorie militară în încrâncenata bătălie din Dealul Spirii, când s-au opus cu vitejie invadatorului străin venit să înăbuşe aspiraţiile legitime ale neamului nostru.

Sarbatorirea Zilei Armei | imaginea 2 Seria de activităţi organizate pe parcursul acestei săptămâni s-a finalizat cu organizarea Zilei Porţilor Deschise la sediile subunităţilor de pompieri din judeţ. Cu această ocazie, s-au distribuit materiale informative cu reguli şi măsuri specifice de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, pe tipuri de riscuri. Cu acelaşi prilej, în cursul aceleiaşi zile, cu începere de la ora 12.00, la Cercul Militar Focşani s-a desfăşurat un simpozion dedicat aniversării Zilei Pompierilor din România.

Aici s-au prezentat mesajele de felicitare primite din partea primului ministru al Guvernului României, Victor Ponta, Ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, Secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Cătălin Chiper şi Inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. dr. Ion Burlui. De asemenea, s-a dat citire ordinelor de avansare în gradul militar următor, înaintea expirării stagiului minim pentru doi ofiţeri (în gradul de căpitan - locotenenţii Diana Bălan şi Claudiu Daniel Şerban) şi trei subofiţeri (în gradul de plutonier adjutant şef - plutonierii adjutanţi Claudiu Victoraş Boboc Gurguiatu şi Octavian Scăunaş, iar în gradul de plutonier adjutant – plutonierul major Cătălin Alin Gurău). Tot în cadru festiv, inspectorul şef al I.S.U. Vrancea, locotenent colonel Flaviu-Dorel Chiscop a înmânat diplomele câştigătorilor concursurilor sportive organizate sub egida „Cupa 13 Septembrie”, ediţia a IX-a, pentru cadrele inspectoratului. O diplomă de excelenţă a primit şi plutonierul Pitulac Iulian din partea Inspectorului general al I.G.S.U. pentru rezultatele meritorii obţinute şi reprezentarea armei pompieri la competiţiile sportive naţionale şi mondiale la disciplina sportivă arte marţiale – taekwondo.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.