13 Septembrie - Ziua Pompierilor din România

Joi, 18 Septembrie 2014Suceava

13 Septembrie   Ziua Pompierilor din Romania | imaginea 1 Pompierii Români aniversează astăzi 166 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848. Atunci s-a scris cu litere de aur ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român. Ducând mai departe tradiţia Armei, pompierii au respectat şi îndeplinit cu abnegaţie misiunile încredinţate nobilei profesii de salvator.

La ceas aniversar, pompierii militari suceveni au marcat această sărbătoare cu o serie de activităţi premergătoare, desfăşurate la sediul inspectoratului. După prezentarea mesajelor de felicitare ale preşedintelui României, primului ministru, ministrului M.A.I., secretarului de stat în M.A.I.- dr. Raed Arafat, inspectorului general şi al inspectorului şef, au urmat avansările în grad înainte de termen.

Anual, de ziua armei, pompierii care obţin rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice, sunt avansaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim. Astfel, în temeiul Ordinului ministrului Afacerilor Interne şi al inspectorului general al I.G.S.U., au fost înaintaţi în gradul următor doi ofiţeri şi cinci subofiţeri.

13 Septembrie   Ziua Pompierilor din Romania | imaginea 2 Tot în acest cadru festiv, pentru 50 de pompieri militari s-au conferit/acordat diplome de merit, de onoare şi de excelenţă, plachete onorifice, embleme de merit, distincţii de serviciu-insigne simbol şi insigne onorifice, pentru rezultatele obţinute.

Festivitatea a continuat cu un simpozion dedicat „Bătăliei din Dealul Spirii”, „Zilei Pompierilor din România” şi Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş - patronul spiritual al pompierilor, cu participarea diaconului prof.dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

De asemenea, în cursul acestei săptămâni, au fost prezentate în cadrul expoziţei „Arc peste timp”, mai multe documente şi fotocopii din Arhivele Naţionale, cu file din istoria pompierilor suceveni şi evoluţia formaţiunilor din domeniul situaţiilor de urgenţă, atât la sediul inspectoratului cât şi la cel al Palatului Administrativ.

* * *

De ziua lor, pompierii militari suceveni au fost alături de cei în slujba cărora sunt - cetăţenii. S-au depuse coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din judeţ şi la statuia „Pompierul”, din faţa Bisericii Militare, cu participarea oficialităţilor, a cadrelor militare active şi în rezervă, a jurnaliştilor şi a celor care au dorit să fie alături de sărbătoriţi.

13 Septembrie   Ziua Pompierilor din Romania | imaginea 3 A urmat un moment susţinut de Fanfara Primăriei, în foişorul din Parcul Central al municipiului, cu cântece patriotice şi de promenadă.

Cetăţenii au vizionat tehnica de intervenţie a salvatorilor, expusă în faţa Palatului Administrativ, s-au documentat la punctele de informare şi s-au bucurat împreună cu militarii, atunci când aceştia au defilat cu cântec şi cu toate autospecialele din dotare pe traseul Palatul Administrativ - Biblioteca Judeţeană - Hotelul Bucovina - Policlinica Municipală - Stadionul Areni - sediul inspectoratului.

Surprizele pompierilor militari suceveni nu s-au încheiat aici, pentru că au urmat „Porţi Deschise”, în toate subunităţile din judeţ, şi o expoziţie în parcarea Iulius Mall Suceava, unde toţi cei prezenţi au putut viziona exerciţii demonstrative, tehnica de luptă şi punctele de informare preventivă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.