Aniversarea Zilei Pompierilor

Joi, 18 Septembrie 2014Hunedoara

Aniversarea Zilei Pompierilor | imaginea 1 La împlinirea a 166 de ani de la luptele din Dealul Spirii şi a aniversării Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Iancu de Hunedoara» al judeţului Hunedoara a organizat în prezenţa unor invitaţi de seamă, manifestări la care au luat parte aproape 200 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul I.S.U. şi de la nivelul subunităţilor.

Activităţile dedicate aniversării armei pompierilor au cuprins parada personalului şi tehnicii achiziţionată prin Programul Operaţional Regional, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, dar şi un exerciţiu demonstrativ de descarcerare, acordarea prim ajutorului calificat şi stingerea unui incendiu la un autoturism.

În plus, cei mai merituoşi pompieri, paramedici şi specialişti în descarcerare, asanare şi scafandri au fost premiaţi, în cadrul unei ceremonii devenită, deja, tradiţie la nivelul I.S.U. Hunedoara, după cum urmează :

Aniversarea Zilei Pompierilor | imaginea 2

ECHIPAJUL DE PRIM AJUTOR AL ANULUI 2014

Titlul “Echipajul de prim ajutor al anului 2014” s-a atribuit echipajului de paramedici a Detaşamentului din Deva format din:

Plutonier Constantin Ţimonea – pompier paramedic

Plutonier major Aurelian Mureşan – pompier paramedic

Plutonier Liviu Suciu – pompier paramedic

Echipajul de prim-ajutor premiat astăzi s-a remarcat prin îndeplinirea cu succes a nenumărate intervenţii de prim-ajutor. De asemenea, subofiţerii au participat la Competiţia Naţională de Descarcerare şi Prim ajutor – faza zonă, obţinând locul întâi la proba de prim ajutor calificat, performanţă care i-a propulsat în etapa următoare la nivel naţional.

SUBUNITATEA CU CELE MAI COMPLEXE INTERVENŢII ÎN ANUL 2014

Premiul pentru subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în anul 2014 s-a atribuit Detaşamentului din Deva.

În ultimul an pompierii deveni şi-au făcut datoria fără cusur. Pregătirea profesională şi curajul acestora fiind testat în situaţii limită, cum ar fi incendii de proporţii la instituţii sau case particulare, operaţiuni de extragere a victimelor din autoturisme implicate în accidente rutiere, şi mai ales acţiunea de căutare salvare a trei persoane care au rămas blocate în incinta carierei fostei mine Deva. Salvarea persoanelor s-a făcut după depunerea unui efort consistent din partea pompierilor care au parcurs, până la oamenii izolaţi, mai bine de 6 kilometri pe jos, pe un teren accidentat şi cu o înclinaţie mare.

Aniversarea Zilei Pompierilor | imaginea 3

ECHIPAJUL DE POMPIERI AL ANULUI 2014

Titlul, „Echipajul de pompieri al anului 2014”, s-a conferit în acest an, unei echipe a Detaşamentului din Orăştie, formată din:

Plutonier major Cosmin Moldovan

Plutonier major Cristian Vernic

Plutonier major Eugen Trif

Plutonier Mihai Bucur

Plutonier Marius Gavrilă

Pompierii Detaşamentului Orăştie au acţionat hotărât pentru limitarea propagării şi lichidarea unui incendiu izbucnit în seara zilei de 14 aprilie, la un depozit de materiale plastice situat la periferia municipiului.

Din cauza vântului puternic, incendiul s-a propagat la hale de producţie, magazii şi ateliere, intervenţia având un grad sporit de dificultate din cauza cantităţilor mari de materiale combustibile, a temperaturii ridicate şi a volumului mare de fum degajat de arderea maselor plastice, coloana de fum rezultată fiind vizibilă de la câteva zeci de kilometri.

Totuşi, pompierii au reuşit stoparea propagării incendiului la restul halelor de producţie la clădirile din apropiere şi chiar la o fabrică de prelucrare a lemnului salvând bunuri materiale, cum ar fi utilaje complexe şi mijloace de transport.

Aniversarea Zilei Pompierilor | imaginea 4

PARAMEDICUL ANULUI 2014

Premiul „Paramedicul anului 2014” s-a atribuit domnului Constantin Ţimonea, plutonier în cadrul Detaşamentului de Pompieri Deva.

Titlul se acordă pentru participarea la numeroase acţiuni de prim ajutor şi pentru salvarea mai multor vieţi afectate de complicaţii respiratorii şi traumatisme în urma accidentelor rutiere cu consecinţe foarte grave.

CEL MAI BUN ECHIPAJ DE DESCARCERARE ÎN ANUL 2014

Pentru cele mai dificile intervenţii de descarcerare, premiul pentru cel mai bun echipaj în acest domeniu s-a oferit, în acest an, echipei Secţiei de Pompieri Ilia formată din:

Plutonier Claudiu Morari

Plutonier adjutant Cosmin Ursa

Sergent major Ion Claudiu Dăogaru

Echipajul de descarcerare al Detaşamentului din Orăştie a intervenit, din păcate, şi în acest an, la accidente rutiere deosebit de grave, dintre care se evidenţiază o intervenţie de descarcerare determinată de producerea unui accident pe drumul naţional 7, în dreptul localităţii Zam, în care au fost implicate un autotren şi un autoturism. Intervenţia de descarcerare a fost una dificilă din cauza faptului că autoturismul era avariat în proporţie de 80 la sută, accesul până la cele 6 victime dintre care una decedată, realizându-se prin folosirea unor tehnici complexe.

În acest an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara a acordat 2 premii speciale unor echipaje care s-au evidenţiat în timpul unor intervenţii cu grad de periculozitate crescut.

PREMIU SPECIAL

Aşadar, un premiu special s-a acordat echipajului de scafandri din cadrul I.S.U. Hunedoara alcătuit din:

Locotenent Sorin Rusu

Plutonier major Victor Oltean

Maistru militar clasa II Mihai Dorobăţ

Acest premiu special se atribuie pentru îndeplinirea exemplară a misiunilor desfăşurate în mediul acvatic

Aniversarea Zilei Pompierilor | imaginea 5

PREMIU SPECIAL

Al doilea premiu special s-a acordat echipajului pirotehnic al I.S.U. Hunedoara format din:

Locotenent Cătălin Hodorogea

Sublocotenent Dragoş Prichici

Plutonier major Florin Poenar

Plutonier major Cătălin Incău

Echipa de pirotehnicieni a inspectoratului a fost recompensată pentru profesionalism în timpul misiunilor de ridicare şi distrugere a muniţiei rămasă neexplodată din timpul celor două conflagraţii mondiale.

DIPLOMĂ DE MERIT

În organizaţia noastră cooperarea interinstituţională, solidaritatea şi coeziunea sunt valori pe care le cultivăm şi le încurajăm. De aceea astăzi, la sărbătoarea noastră, avem plăcerea de a avea alături de noi şi de a le recunoaşte aportul în eforturile de gestionare a situaţiilor de urgenţă, pe membrii

Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă

Simeria Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Mintia

Şi pe membrii Crucea Roşie Lupeni.

Aniversarea Zilei Pompierilor | imaginea 6

DIPLOMA DE MERIT

Pentru implicarea deosebită în organizarea aniversării Zilei Pompierilor din România, I.S.U. Hunedoara acordă două diplome de merit:

Plutonierului major Zoltan Locsei

Plutonierului adjutant şef Marcel Maier

POMPIERUL ANULUI 2014

“Felicitările mele şi mulţumiri pentru un tânăr pompier care mi-a salvat viaţa” acesta este mesajul principal al unei scrisori transmise şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, de un bărbat în vârstă de 68 de ani din Petroşani.

Bărbatul povesteşte, în scrisoarea sa, că în data de 21 noiembrie 2013 i s-a făcut rău, în timp ce se afla pe stradă, iar singurul care i-a sărit în ajutor a fost un tânăr despre care mai târziu a aflat că este plutonier major în cadrul Detaşamentului din Petroşani.

Recunoscând simptomele unei posibile complicaţii cardiace, pompierul s-a oferit să-l însoţească până acasă pentru a se asigura că poate interveni eficient în cazul unei viitoare crize. Înainte de a ajunge acasă, starea bărbatului s-a agravat, pompierul din Petroşani fiind cel care l-a purtat în braţe, cei aproximativ 20 de metri până în locuinţă şi apoi a apelat numărul de urgenţă 112, solicitând ajutor medical specializat.

În scrisoarea sa, bărbatul mai precizează „viaţa mi-a dat-o acest tânăr care a venit după mine pentru că puterile mă lăsaseră. Trăiesc datorită acestui tânăr, plâng şi nu ştiu cu ce aş putea să-i mulţumesc. Consider că scriindu-vă este o mulţumire pentru că mi-a salvat viaţa”.

Astfel, câştigătorul trofeului Pompierul anului 2014 este plutonierul major Gagyi Zoltan.

Aniversarea Zilei Pompierilor | imaginea 7

DIPLOME „AGENDA POMPIERULUI”

Unul dintre colaboratorii de nădejde ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iancu de Hunedoara al judeţului Hunedoara, din spaţiul media, publicaţia de specialitate “Agenda Pompierului” îşi arată consideraţia pentru munca depusă în cursul acestui an de pompierii hunedoreni, acordând diplome de onoare:

Locotenent colonel Viorel Demean – pentru eforturile depuse pentru modernizarea şi dezvoltarea subunităţilor din cadrul inspectoratului.

Căpitan Anemona Doda – pentru deschiderea, profesionalismul şi operativitatea de care a dat dovadă în colaborarea cu publicaţia Agenda Pompierului.

Plutonier major Cristian Rusu – pentru curajul, devotamentul şi operativitatea de care a dat dovadă în timpul misiunilor de salvare a mai multor oameni accidental căzuţi în fântâni.

Plutonier major Claudiu Pălimariu – pentru salvarea, în timpul liber, a vieţii unei tinere aflată în stare de inconştienţă, în urma unei lovituri la cap.

Plutonier major Gagyi Zoltan – pentru salvarea vieţii unei persoane în vârstă cu afecţiuni cardiace căreia i s-a făcut rău pe stradă.

Plutonier major Cătălin Incău – pentru curajul devotamentul şi operativitatea de care a dat dovadă în timpul misiunii de salvare a 5 persoane, blocate pe o insulă în mijlocul râului Strei.

Plutonier Alin Popovici

Plutonier major Leone Furdean

Plutonier major Varga Zsolt

Plutonier Robert Filer

Plutonier adjutant Lucian Beregszaszy

Plutonier adjutant şef Sorin Balica

Plutonier major Nicolae Albu

Plutonier adjutant Costel Rus

Plutonier Mihai Mateş

Plutonier adjutant Constantin Peteleu

Plutonier major Marius Oancea – pentru curajul, devotamentul şi operativitatea de care au dat dovadă în timpul misiunii de stingere a unui incendiu ce se manifesta violent, cu degajare mare de fum, într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc cu 10 nivele din municipiul Deva.

În seara premergătoare Zilei Pompierilor, inspectoratul a organizat, în Piaţa Unirii din Deva, o proiecţie, un exerciţiu cu forţe şi mijloace din cadrul Detaşamentului din deva precum şi o expoziţie foto cu imagini surprinse din timpul intervenţiilor de stingere, descarcerare sau acordarea prim ajutorului. Fotografiile au fost luminate cu torţe purtate de pompierii care apar în fotografii.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.