Mesajul Domnului dr. Raed ARAFAT, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență cu ocazia Zilei Pompierilor din România

Duminică, 13 Septembrie 2015București

Dr. Raed Arafat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Dragi colegi, 1863 este anul în care a fost aniversată pentru prima dată în istorie ziua pompierilor din România. Atunci domnitorul Alexandru Ioan Cuza a oferit companiei de pompieri a Capitalei noi Drapele de luptă, ziua intrând astfel în memoria colectivă şi în analele Armei Pompierilor, fiind oficializată în documentele instituţionale postbelice.

Au trecut 167 de ani de la acele evenimente sărbătorite acum în ziua de 13 septembrie, 167 de ani de luptă, de căutări, de transformări, toate culminând cu intrarea lucrurilor pe un făgaș normal în anul 2004. Atunci România a adoptat un complex mecanism de gestionare a situaţiilor de urgenţă, în conformitate cu standardele NATO şi ale Uniunii Europene: Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Începând cu acel moment, prin eforturile concentrate ale tuturor celor implicați, pompierii români au evoluat și continuă să evolueze. Astfel în ziua de astăzi putem vorbi cu încredere despre conceptul de salvator universal, deziderat ce a devenit o realitate concretă. Acest concept trebuie privit prin prisma extinderii majore a responsabilităților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, acestea acoperind astăzi o gamă mult mai variată de situații de urgență.

De asemenea din punct de vedere al echipamentului din dotare, anul acesta au fost realizate, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, o serie de achiziții de tehnică de intervenție modernă, urmând ca în anul 2016 să se continue pe aceeași linie.

Toate acestea reprezintă omagiul binemeritat datorat unei instituții ce împlinește 167 de ani de istorie și totodată garantul securității și siguranței ce o oferim societății civile. Vă felicit, dragi colegi, pentru dăruirea cu care vă indepliniţi misiunile, pentru profesionalismul şi rapiditatea cu care actionaţi în situaţii limită! Vă urez, cu ocazia acestei zile aniversare, mult succes, cât mai multe împliniri, sănătate şi bucurii alături de cei dragi!

LA MULŢI ANI!

SECRETAR DE STAT

ȘEF AL DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

DR. RAED ARAFAT

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.