Mesajul inspectorului general al IGSU cu ocazia sărbătoririi Zilei Pompierilor din România

Sâmbătă, 12 Septembrie 2015București

Col. dr. Nicolae Cornea Aniversăm, la 13 septembrie, 167 de ani de la memorabila Bătălie din Dealu Spirii, când pompierii Capitalei, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au reafirmat năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale românilor.

Momentul culminant al eroismului pompierilor români s-a desfăşurat în Dealu Spirii, la 13 septembrie 1848, când aceştia au înfruntat armata otomană venită să înăbuşe revoluţia română şi au pierdut 80 de soldaţi şi 2 ofiţeri din Compania de Pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu.

Pompierii militari au avut un rol semnificativ în Revoluţia Română de la 1848, recunoaşterea meritelor acestora fiind afirmată în documentele vremii, care menţionează că: „... văzând atâta curaj şi atâta închinare la cauza libertăţii, ... consideră de a sa datorie în numele patriei a arăta a sa recunoştinţă Companiei de pompieri ce de la început şi până la sfârşit fură apărătorii libertăţii”.

Aprecierea poporului român pentru faptele de eroism şi vitejie ale pompierilor militari a fost pe măsură, domnitorul Alexandru Ioan Cuza adoptând, încă de la începutul domniei sale, Legea care acorda ostaşilor de atunci prima medalie cu caracter militar emisă în România, Pro virtute militari.

În luna mai s-au împlinit 180 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari din ţara noastră, în istoricul acestora fiind consemnate şi alte fapte memorabile, între care participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale. Continuând tradiţia Armei, pompierii români au respectat şi îndeplinit cu devotament şi dăruire misiunile încredinţate.

După înfiinţarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, s-a deschis drumul unor mari provocări: ne-am asumat responsabilitatea continuării procesului de dezvoltare instituţională, spre o structură flexibilă, modernă şi armonizată cu cerinţele şi standardele europene. Dacă până atunci eram obişnuiţi cu schimbări lente, prezentul solicită zi de zi adaptarea rapidă la situaţii de urgenţă de mare complexitate.

Soluţionarea diferitelor tipuri de evenimente cu impact major asupra comunităţilor a reclamat identificarea rapidă a unor soluţii fiabile şi performante, care să armonizeze şi să flexibilizeze acţiunile factorilor implicaţi în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Demersurile instituţionale au fost şi sunt permanent susţinute de factorii de decizie, fapt care ne dovedeşte că nu suntem singuri pe acest drum.

Pompierii români acţionează astăzi într-un context instituţional bine definit în ansamblul Ministerului Afacerilor Interne, în permanent proces de consolidare legislativă, care să permită coordonarea eficientă şi conducerea unitară şi integrată a forţelor de intervenţie la nivel naţional. Oriunde şi oricând este nevoie de perseverenţă şi disciplină, elemente vitale care trebuie asumate de fiecare dintre noi, pentru definirea identităţii personale şi a statutului instituţional.

Rezultatele eforturilor şi implicării pompierilor salvatori în misiunile de asigurare a climatului de siguranţă al comunităţilor este recunoscut şi apreciat de cei în slujba cărora suntem – cetăţenii - şi confirmate prin menţinerea Armei în topul preferinţelor acestora.

Atingerea performanţelor în îndeplinirea misiunilor specifice şi onorarea devizei pompierilor – Curaj şi Devotament – cer, uneori, sacrificiul suprem, aşa cum s-a întâmplat şi zilele trecute, când, din rândurile noastre, s-a ridicat la cer unul dintre salvatorii de profesie.

Suntem conştienţi că diversitatea şi complexitatea misiunilor instituţiei şi necesitatea asigurării unui serviciu de calitate pentru cetăţeni presupun, pe lângă o bună pregătire a personalului, şi echipamente de intervenţie şi mijloace logistice adecvate.

Îi preţuim pe cei care vorbesc prin faptele lor, şi nu prin cuvinte, convinşi fiind că acţiunile de salvare, derulate adesea în condiţii extreme, ne apropie şi mai mult, generând un climat de susţinere reciprocă şi de încredere care ne motivează.

La această aniversare adresez mulţumiri tuturor Pompierilor Români pentru activitatea desfăşurată şi rezultatele profesionale obţinute, alături de sincere urări de sănătate, fericire şi împliniri!

La Mulţi Ani!

INSPECTOR GENERAL

Colonel dr.

Nicolae CORNEA

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.