“Rememorăm astăzi sacrificiul înaintașilor noștri, celebrăm istoria, gloria și tradiția militară a acestei arme”

Joi, 13 Septembrie 2018București

Rememoram astazi sacrificiul inaintasilor nostri  celebram istoria  gloria si traditia militara a acestei arme | imaginea 1 Cu ocazia sărbătoririi Zilei de 13 septembrie 2018, Ziua Pompierilor din România, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, generalul Dan Paul Iamandi a transmis pompierilor români un mesaj de felicitare pe care îl redăm, integral, în rândurile ce urmează:

“Aniversarea Zilei Pompierilor din România şi împlinirea a 170 de ani de la bătălia din Dealu Spirii, evocă sacrificiul ostaşilor pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu care, în anul 1848, au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională. Lupta din Dealu Spirii a rămas consemnată în istorie ca un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei şi o afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale ostaşilor tinerei armate române.

Rememorăm astăzi sacrificiul înaintașilor noștri, celebrăm istoria, gloria și tradiția militară a acestei arme.

Pompierii s-au manifestat în cei 170 de ani atât în momentele critice ale istoriei noastre, în lupta cu focul şi cu alte ameninţări, dar şi în activitatea cotidiană de modernizare, reformă şi adaptare a instituţiei la exigenţele în creştere ale societăţii româneşti.

Curajul şi devotamentul ne-au ghidat evoluţia către o instituţie modernă și constituie repere ale procesului de dezvoltare instituţională, spre o structură flexibilă, armonizată cerinţelor şi standardelor europene.

În acest proces, imaginea pompierului a evoluat inevitabil de la cea tradiţională, în care lupta cu focul era principala sa preocupare, la pompierul modern capabil să fie servant, conducător auto, paramedic, scafandru, pirotehnist, specialist în protecţie civilă şi CBRN, comandant de acţiune şi de intervenţie, dar şi om al legii în domeniul său de competenţă.

De-a lungul timpului, s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte dotarea şi pregătirea resursei umane. Am luptat împreună şi am dus la bun sfârşit intervenţii complexe, desfăşurate în condiţii aprige. Eficienţa şi profesionalismul vor rămâne principalele noastre obiective.

Vă îndemn să rămâneţi aceiaşi oameni dedicaţi nobilei misiuni şi să păstraţi, ca reper al acţiunilor, datoria faţă de cei aflaţi în dificultate. Nivelul de încredere câştigat în rândul cetăţenilor trebuie să constituie un element motivaţional, în baza căruia să construim o instituţie mai puternică şi mai deschisă nevoilor comunităţii. În egală măsură, gândurile noastre se îndreaptă și către pompierii căzuți la datorie, în misiuni pentru salvarea vieții celor în slujba cărora s-au dedicat. Pentru curajul și spiritul lor de sacrificiu, cu toții le suntem recunoscători!

Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră la această mare sărbătoare şi vă mărturisesc că nu este privilegiu mai mare decât acela de a purta mai departe crezul „Audacia et devotio”. Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, vă felicit și vă urez succes în misiunile viitoare!

La mulţi ani, pompieri români!

INSPECTOR GENERAL:

General de brigadă

DAN-PAUL IAMANDI”

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.