15 Septembrie - Ziua binecuvântatului Ocrotitor al Pompierilor români

Marți, 15 Septembrie 2020Timis
Sursa Foto: Facebook Mănăstirea Partoș

15 Septembrie   Ziua binecuvantatului Ocrotitor al Pompierilor romani | imaginea 1 Cuvânt din Casa Sfântului: Azi facem pomenirea Sfântului Iosif cel Nou, ocrotitorul nostru. Din muntele privegherii îi privim alergarea, ne împărtășim de virtuțile sale și îl contemplăm tainic în cereasca slavă. Îl simțim și aici tainic petrecând cu noi, dar și Sus, mijlocind pentru lume.

Mănăstirea noastră păstrează deasupra mormântului Sfântului o veche icoană a sa pictată în anul 1782 și care îl înfățișează cu ochii mari și limpezi, îmbrăcat în straie arhierești și vorbind în rugăciune cu Maica Domnului.

În inimă împreună cu bătrânul cel cu chip de lumină

Alături de aceasta, în biserica mare, păstrăm cu evlavie și icoana cea nouă a Sfântului realizată acum 5 ani de către un drag prieten. Ea surprinde modul în care comunitatea noastră, contemporană cu redeschiderea mănăstirii și rectitorirea ei, "l-a văzut" pe Sfânt, l-a înțeles și l-a simțit, dată fiind aceasta experiență unică a viețuirii și petrecerii în "Casa" sa de la Partoș. Bătrânul Iosif este reprezentat cu ochii luminoși și pătrunzători, dar plini de bunătate, căutând spre fața rugătorului. Chipul său e plin de lumină și aureolat de nimbul sfințeniei, desprinzându-se din focul luptelor cu firea căzută și cu demonii, tumult sugerat de culoarea de bază roșietic - maronie a fundalului. Sfântul e îmbrăcat în veșmintele sale care se păstrează (un sacos din ele) la Mănăstirea Sâmbăta, în colecția mitropolitului Antonie. La piept strânge biserica veche, locul său de nevoință, dar și de înălțare la veșnicile lăcașuri. Bisericuță din icoană ne reprezintă pe noi, fiii săi, moștenirea sa dragă pe care o poartă în inimă și pe care o binecuvântează necontenit.

În această zi îi suntem recunoscători pentru dragostea sa, pentru ocrotirea și prezența sa sfințitoare continuă în mijlocul nostru! Să avem mereu binecuvântarea lui!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.