File din istoria pompierilor doljeni

Marți, 15 Septembrie 2020Dolj
Sursa Foto: Facebook ISU Dolj

File din istoria pompierilor doljeni | imaginea 1 13 SEPTEMBRIE - ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA - 172 de ani de CURAJ ȘI DEVOTAMENT

În România, instituţia pompierilor este atestată documentar la mijlocul secolului al XVIII-lea, când sunt menţionate în înscrisurile din epocă „steagurile de foc” de la Iaşi şi Bucureşti, capitalele celor două ţări româneşti - Moldova şi Valahia - aflate la acel moment sub suzeranitatea Imperiului Otoman.

La începutul veacului următor, condiţiile istorice şi social-economice din cele două principate au determinat apariţia şi funcţionarea în cele două capitale, în anul 1835, respectiv în anul 1845, a primelor unităţi de pompieri militari, acestea fiind încadrate în structura armatei permanente, soldaţii urmând instrucţia de infanterie în paralel cu cea specific pompieristică. Ulterior, după modelul celor două unităţi de pompieri, în principalele oraşe din ţară s-au înfiinţat servicii de pompieri profesionişti, cu accentuat caracter militar, subordonate primăriilor.

La începutul lunii aprilie 1865, Guvernul Principatelor Unite l-a trimis în Craiova pe căpitanul Marin GURĂNESCU, însoţit de 4 soldaţi pompieri din Bucureşti, având ca misiune „organizarea companiei de pompieri”. În şedinţa din 8 octombrie 1865, membrii Consiliului Orăşenesc au hotărât înfiinţarea a 20 de posturi de gardişti de zi, 2 de caporali şi unul de ofiţer, precum şi a 8 posturi de ajutoare ale căpitanului de barieră, formându-se astfel Compania de Pompieri Craiova.

Pentru întărirea capacităţii militare a ţării, în perspectiva câştigării independenţei de stat a României, în anul 1874 s-au pus bazele Corpului Pompierilor Militari, care cuprindea 15 unităţi organizate ca baterii de artilerie. În această calitate, trupele de pompieri au participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878, demonstrând implicarea pe care au avut-o pompierii militari în toate momentele importante care au marcat istoria modernă a poporului român.

Perioada cuprinsă între sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi schimbarea de regim produsă în decembrie 1989 a cunoscut numeroase transformări şi reorganizări prin care au trecut structurile de pompieri din România şi, implicit, cele din judeţul Dolj.

Astfel, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în contextul reorganizării din temelii a societăţii româneşti în ansamblul ei, pe data de 15.02.1952 sunt desfiinţate grupurile regionale şi ia fiinţă Grupul de Pompieri Craiova, având în structura sa următoarele regiuni şi unităţi:

1. Regiunea Dolj:
a. Compania de Pompieri Craiova;
b. Secţia de Pompieri Băileşti;
c. Secţia de Pompieri Calafat;
d. Secţia de Pompieri Caracal;
e. Secţia de Pompieri Corabia.

2. Regiunea Vâlcea:
a. Compania de Pompieri Rm. Vâlcea;
b. Secţia de Pompieri Drăgăşani.

3. Regiunea Gorj:
a. Compania de Pompieri Târgu Jiu;
b. Compania de Pompieri Turnu Severin.

4. Regiunea Argeş:
a. Compania de Pompieri Piteşti;
b. Secţia de Pompieri Slatina;
c. Secţia de Pompieri Găieşti;
d. Secţia de Pompieri C-lung Muscel;
e. Secţia de Pompieri Curtea de Argeş.

Un an mai târziu, în baza Ordinului Ministerului de Interne nr. 00115007/1953, începând cu data de 15.01.1953 au fost desfiinţate grupurile de pompieri, acestea fiind înlocuite de către servicii regionale de pompieri, care au funcţionat în cadrul direcţiilor regionale ale Ministerului Afacerilor Interne. În acest context, Grupul de Pompieri Craiova a fost desfiinţat, fiind creat Serviciul Regional de Pompieri Piteşti, având în structura sa Grupul Regional P.C.I. Craiova.

La data de 01.03.1956 se desfiinţează trei subunităţi de pompieri din cadrul Grupului Regional P.C.I. Craiova, după cum urmează: Secţia de Pompieri Balş, Secţia de Pompieri Băileşti şi Secţia de Pompieri Corabia. În anul 1960, începând cu 26 decembrie, Grupul Regional P.C.I. Craiova îşi schimbă denumirea în Grupul Regional P.C.I. Oltenia. În anul 1968, urmare a reorganizării administrativ-teritoriale a României, în baza Ordinului Comandamentului Pompierilor nr. 039995/69, începând cu data de 01.10.1968 ia fiinţă Grupul de Pompieri al judeţului Dolj. Totodată, prin Ordinul Ministerului de Interne nr. 04234 din 1974 se înfiinţează Compania a II-a Pompieri Craiova.

La data de 29.10.1981, în baza Ordinului Comandamentului Pompierilor nr. 07345 se înfiinţează Pichetul de Pompieri Craiova, ca structură componentă a Companiei I Craiova. În anul 1989 s-a încheiat al doilea ciclu organizatoric de după război, instituţia pompierilor fiind deja o structură distinctă în cadrul Ministerului de Interne, recunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

Decembrie 1989 a constituit un nou început şi pentru pompierii militari, consemnând fundamentarea cadrului legal de organizare şi funcţionare a structurilor de pompieri, cel mai important act normativ fiind Legea nr. 1211996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari. S-au înfiinţat peste 100 de subunităţi de pompieri, iar ca urmare a diversificării misiunilor au apărut staţii de intervenţie pentru asistenţă medicală şi descarcerare. În prezent, echipaje de descarcerare există în toate judeţele ţării, acestea fiind înfiinţate în scopul micşorării timpului de răspuns la accidente rutiere, dar şi în alte situaţii de urgenţă.

Şi la nivelul judeţului Dolj s-au produs modificări şi transformări ale structurilor de pompieri militari. Astfel, prin Ordinul Ministerului de Interne nr. 04895 emis la data de 01.10.1992 se înfiinţează Compania de Pompieri Băileşti, reluându-se o tradiţie care fusese întreruptă în anul 1956. Începând cu data de 15.08.1994 se înfiinţează Compania a V-a Pompieri Craiova, dar şi Serviciul Mobil de Urgenţă şi Descarcerare, viitorul S.M.U.R.D.

Începând cu 01.12.1994, conform Ordinului Ministerului de Interne nr. 05312 se înfiinţează Compania a VI-a de Pompieri Segarcea, cu Pichetul Bechet în subordinea sa. De la data de 10.02.1997, denumirea grupului de pompieri se schimbă în Grupul de Pompieri “Gen. Lt. (p.m.) Ion Eugen Sandu”. În acelaşi an, începând cu data de 07.08.1997, în baza Ordinului nr. 15760, denumirea grupului de pompieri se va schimba din nou, acesta fiind redenumit Grupul de Pompieri “Oltenia” al judeţului Dolj.

De la 01.05.1998, în Grupul de Pompieri “Oltenia” al judeţului Dolj se produc noi modificări organizatorice, astfel:

  • Compania a V-a se redenumeşte Detaşamentul de Pompieri Craiova 1 - S.I.A.M.U.D.;
  • Compania I se redenumeşte Secţia de Pompieri Craiova 2;
  • Compania a II-a se redenumeşte Staţia de Pompieri Craiova 3;
  • Compania a III-a se redenumeşte Secţia de Pompieri Calafat;
  • Compania a IV-a Băileşti se redenumeşte Staţia de Pompieri Băileşti;
  • Compania a VI-a Segarcea se redenumeşte Staţia de Pompieri Segarcea;
  • Pichetul Bechet se redenumeşte Garda nr. 2 intervenţie-stingere.

Din anul 2004, România a început procesul de implementare a unui modern şi complex mecanism de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptat cerinţelor standardelor NATO şi ale Uniunii Europene. Acest mecanism s-a concretizat prin Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, care include cadrul legal şi instituţiile menite să asigure, în mod unitar şi integrat, apărarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor şi a mediului înconjurător împotriva provocărilor din ce în ce mai frecvente şi cu efecte devastatoare determinate de dezastrele produse pe plan global şi regional.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj se înfiinţează la data de 15.12.2004, în baza Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. I/0621 din 01.12.2004, prin unificarea Grupului de Pompieri „Oltenia” al judeţului Dolj cu Inspectoratul de Protecţie Civilă al judeţului Dolj. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj funcţionează în baza prevederilor art. 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 882001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 212004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, Hotărârii Guvernului României nr. 14902004 şi Hotărârii Guvernului României nr. 14922004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste.

La ora actuală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj are în componenţă următoarele subunităţi:

  • Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova;
  • Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova;
  • Detaşamentul de Pompieri Calafat;
  • Secţia de Pompieri Craiova, având un punct de lucru în oraşul Filiaşi;
  • Secţia de Pompieri Băileşti;
  • Secţia de Pompieri Segarcea, având în subordine Garda 2 de Intervenţie Bechet.

Actualmente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj este structura care continuă tradiţia structurilor de pompieri şi de protecţie civilă la nivelul judeţului, pusă în slujba cetăţeanului şi a comunităţii, pregătită mereu să intervină pentru salvarea vieţii şi a bunurilor periclitate de producerea situaţiilor de urgenţă, indiferent de amploarea şi complexitatea dezastrelor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.