Manifestări la ISU Iaşi, cu ocazia Zilei Pompierilor din România

Marți, 15 Septembrie 2020Iasi
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi

Manifestari la ISU Iasi  cu ocazia Zilei Pompierilor din Romania | imaginea 1 172 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a „Zilei Pompierilor din România”.

Bătălia din Dealul Spirii de la București este un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de luptă ale ostașilor tinerei Armate Române moderne.

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj şi dibăcie în rezolvarea situaţiilor de luptă, capacitate de rezistenţă şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârşitoare.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, însă a fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Pompierii militari au datoria să nu-i uite pe eroi, camarazi care au plătit cu propria viață pentru ca alții să trăiască. Se roagă pentru odihna veșnică a colegilor lor care acum îi veghează din ceruri.

Premergător zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România, a avut loc un Ceremonial de depunere de coroane de flori la mormintele eroilor pompieri (Cimitirul Eternitatea Iaşi, Cimitirul Târgu Frumos şi Cimitirul din satul Sticlăria – comuna Scobinţi); slujbă Te-Deum a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al pompierilor la Capela unității.

Pompierii militari ieșeni au găsit o modalitate ca să-şi ajute semenii, prin donare de sânge, acțiune începută din data de 20 august, acțiune a I.G.S.U. în campania ”SALVATORII DONEAZĂ PENTRU VIAȚĂ” organizată în contextul ZILEI POMPIERILOR DIN ROMANIA, campanie derulată împreună cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională, unde nevoia de sânge este necesară celor apropiați, atât de necesară șansei la viață.

Cu ocazia Zilei de 13 Septembrie, în data de 11 septembrie a.c., au fost avansați în grad, înaintea expirării stagiului minim, opt pompieri militari, pentru rezultatele excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, de către Inspectorul-şef, Colonel Ionuț – Ciprian Grădinaru, care a oferit tresele pentru un ofiţer (de la gradul de locotenent, la gradul de căpitan), un maistru militar (de la gradul de maistru militar clasa a II- a, la gradul de maistru militar clasa I-a) şi șase subofiţeri (unul de la gradul de plutonier adjutant la gradul de plutonier adjutant-șef, iar cinci subofițeri de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjutant).

De ziua lor, pompierii ieşeni le mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată și îi asigură că sunt pregătiți să intervină în situații de urgență, zi de zi, 24 de ore din 24.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.