13 Septembrie, ziua celor mai iubiți militari ai României!

Luni, 13 Septembrie 2021București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

foto arhivă Din nou, toamnă. O toamnă blândă și caldă asemeni sufletului pompierilor militari. Pentru cei care îi iubesc, toamna începe cu pompierii, cei mai iubiți militari ai României, oamenii care nu au înșelat încrederea pe care o au în ei, semenii lor.

Revista Agenda Pompierului e alături de pompieri de aproape 9 ani. Văzându-i cum părăsesc sistemul rând pe rând, trecând în rezervă, îmi este de la an la an, tot mai greu să îmi găsesc cuvintele pe care să le adresez de ziua lor. Azi, a fost parcă mai greu ca niciodată. “Ce ne scrii, azi, frumos din sufletul tău?” - m-a întrebat încă de la prima oră un prieten drag, pompier. Întrebarea m-a panicat un pic. Pentru că mi se pare din ce în ce mai greu greu să le vorbesc cu însuflețire despre cât de frumoasă și binecuvântată e meseria lor și despre cât sunt de iubiți și respectați, când ei nu știu cum să părăsească mai repede un sistem din care pleacă sătui de umilința la care îi supun cei care ar trebui să îi apere. Niciodată prăpastia dintre trupe și eșalonul superior nu a fost atât de mare. Niciodată neajunsurile unui sistem - care nu are cum să fie perfect - nu au fost atât de mari încât să îi determine să se retragă din meseria pe care o iubesc din tot sufletul. Din păcate, în ultimii ani, arma pare să se distrugă deși unii încearcă să vândă dezastrul pe care l-au creat, drept “evoluție”.

Și totuși… e ziua voastră! Ziua celor cărora vă curge cu adevărat sânge de pompier în vene. Ziua voastră, a celor care iubiți meseria aceasta pentru că dansați cu focul, și îl îmblânziți, dansați cu vijeliile și chiar cu viiturile și le stăpâniți pentru a vă salva semenii. Știu că purtați în suflet durerea vie a nedreptăților. Dar mai știu că pompierii sunt o castă în care nu pătrund decât cei care simt până în străfundul inimii dragostea de țară, dragostea de Armă, dragostea pentru această meserie binecuvântată de Dumnezeu. Ceilalți, pot face figurație prin birouri, dar nu vor simți niciodată fiorul pe care îl simt adevărații pompieri atunci când se întorc osteniți de la o bătălie grea purtată pe frontul incandescent și nu vor fi niciodată ocrotiți de rugăciunile și lacrimile oamenilor pe care i-au salvat și cărora, prin intervenția lor, le-au dat speranță. Vor rămâne în scripte, niște slugi cu grade, dar fără suflet de pompier.

Dragii mei, dragi! E ziua voastră! Știu că vă doare, și… mă doare. Știu că e greu, dar, azi, ridicați capul cu mândrie și cu privirea țintiți până la Cer. Dincolo de nedreptăți, dincolo de lipsa de echipamente, de indiferența comandanților, de umilințe, de ore suplimentare neplătite, de abuzuri. Ridicați ochii la cer, ridicați bărbia mândri pentru că voi sunteți în ochii oamenilor și ai Lui Dumnezeu ADEVĂRAȚII POMPIERI, adevărații urmași ai lui Zăgănescu!

La mulți ani, suflete dragi! La mulți ani, vouă, POMPIERII - cei mai iubiți militari ai României! Fiți binecuvântați, oriunde v-ați afla!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.