Au cinstit memoria eroilor pompieri căzuți la datorie

Vineri, 17 Septembrie 2021Suceava
Sursa Foto: Facebook ISU Suceava

Au cinstit memoria eroilor pompieri cazuti la datorie | imaginea 1 13 septembrie - Ziua Pompierilor din România

Luni, 13 septembrie a.c., pompierii suceveni au cinstit și memoria colegilor lor, eroi pompieri căzuți la datorie în nobila misiune de protejare și salvare a vieții, camarazi care au renunțat la propria viață pentru ca alții să trăiască.

Sergentul major post mortem VASILE POPIUC, născut la data de 19 iulie 1948 în comuna Moldova Suliţa, judeţul Suceava. Stagiul militar şi l-a început în luna octombrie 1968, în Compania de Pompieri Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. În ziua de 25 august 1969, a izbucnit un puternic incendiu la moara din localitatea Sântionlunca, acelaşi judeţ.

Intervenţia a fost deosebit de grea, şi pe timp de noapte. Soldatul Popiuc n-a mai apucat ziua: a căzut străfulgerat la tensiunea de 380 volţi, a unui conductor electric din moară. A fost înmormântat în comuna Moldova Suliţa.

Sergentul major post mortem IOAN CRĂIUŢ, născut la 13 august 1947, în localitatea Frumosu, judeţul Suceava. La data de 11 august 1967, Compania I de Pompieri Galaţi a intervenit la un incendiu izbucnit la Cooperativa „Unirea” din localitate.

Luase foc o autodubă în care se aflau butoaie cu benzină. Exista pericolul exploziei lor şi extinderii incendiului la locuinţele particulare aflate în vecinătate. Fapt ce s-a şi întâmplat cu unul dintre butoaie, benzina cuprinzând 46 persoane civile şi 12 militari în termen, pompieri.

S-a trecut atât la salvarea persoanelor, cât şi la lichidarea incendiului. Misiunea a fost îndeplinită, însă, din cei 12 ostaşi care au suferit arsuri, şapte n-au mai putut fi salvaţi. Ei au fost cei mai apropiaţi de focar, în iniţiativa lor de a lichida pericolul. Printre aceştia s-a numărat şi soldatul loan Crăiuţ. A fost înmormântat în comuna Frumosu.

Sergentul major post mortem VICTOR IVAŞCU, născut la 8 septembrie 1940, în comuna Sadova, judeţul Suceava. A căzut, încercând să salveze viaţa comandantului său, pe timpul acţiunii de stingere din ziua de 23 iunie 1963, la Depozitul Sanepid - unde era incendiată magazia de carburanţi, alte produse petroliere şi toxice, precum şi Casa de Copii Orfani Bârlad, aflată în apropiere.

Militarii au reuşit să salveze pe toţi cei 43 copii aflați în clădirea cuprinsă de flăcări. Rămâne fapta şi jertfa sa, ca un exemplu peste vremuri. A fost înmormântat în comuna Sadova.

ALŢI EROI

În data de 25 ianuarie 2011, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a oferit (post mortem) o diplomă de excelenţă studentei Sorina Ferari, pentru curaj şi eroism în salvarea semenilor, până la sacrificiul suprem.

Sorina Ferari, în vârstă de 20 de ani, a murit în data de 20 ianuarie 2011, în municipiul Iaşi, într-un incendiu produs într-un club dintr-un complex studenţesc, în timp ce încerca să salveze o angajată a localului.

În semn de recunoştinţă pentru gestul său, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava s-au deplasat la Biserica «Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil» din Gura Humorului, unde a fost depus trupul neînsufleţit al studentei, pentru a oferi familiei diploma de excelenţă.

De asemenea, a fost depusă o coroană de flori din partea inspectoratului şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria eroinei. La solicitarea familiei, şase pompieri militari de la Garda de intervenţie Gura Humorului au transportat sicriul Sorinei Ferari pe ultimul drum, în data de 26 ianuarie 2011.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.