28 februarie 2014-Ziua Protecției Civile din România

Duminică, 02 Martie 2014Olt

28 februarie 2014 Ziua Protectiei Civile din Romania | imaginea 1 La 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr.468, se aprobă Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene având ca scop ,,să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Momentul este considerat drept actul de naștere al Protecției civile, instituție care, inițial sub denumirea de apărare pasivă, pendulează de-a lungul timpului între Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale, extinzându-și treptat activitatea de la cea pur militară (măsuri de siguranță, prevenire și salvare, organizate în scopul de a completa acțiunea apărării active prin prevenirea la timp a populației despre apropierea atacului inamic, camuflarea obiectivelor terestre, asigurarea ridicării și îngrijirii răniților sau victimelor gazate) la completarea cu acțiuni pe timp de pace, în cazul calamităților și dezastrelor naturale, ale căror urmări sunt mult mai grave decât ale oricăror catastrofe cauzate de factorul uman. Protecţia civilă s-a afirmat ca entitate distinctă sub diferite denumiri şi a funcţionat, prin alternanţă, în structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Aerului şi Marinei şi Ministerului Apărării Naţionale.

Indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai intereselor naţionale, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.

28 februarie 2014 Ziua Protectiei Civile din Romania | imaginea 2 Cu ocazia Zilei Protecţiei Civile, vineri, 28 februarie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt, Detașamentului de Pompieri Caracal și Stației de Pompieri Scornicești s-a organizat Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 10.00-11.00. Cu acest prilej a fost prezentată tehnica din dotare, iar cei interesaţi au putut intra în contact cu o parte din cadrele inspectoratului pentru a-şi forma o imagine cât mai concretă despre activitatea instituţiei.

Peste 150 de copii au trecut pragul Inspectoratului. Micuții au primit materiale informative-pliante și flyere privind prevenirea unor tipuri de riscuri generatoare de situații de urgență și au asistat la o serie de exerciţii demonstrative menite a le reliefa copiilor o parte din activităţile derulate de I.S.U Olt şi de a veni în sprijinul acestora, determinându-i să-şi contureze o atitudine preventivă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.