„Cu viaţa mea apăr viaţa” 1933 – 2015: 82 ani de atestare documentară a Protecţiei Civile în România

Sâmbătă, 28 Februarie 2015Constanța

Cu viata mea apar viata  1933   2015  82 ani de atestare documentara a Protectiei Civile in Romania | imaginea 1 În data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanța sărbătoreşte 82 ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România. Dacă la începuturile existenţei sale, scopul Protecţiei Civile a fost, cu precădere, acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului, paleta intervenţiilor a devenit mult mai largă şi mai complexă, răspunzând nevoii de siguranţă a cetăţenilor în contextul dezvoltării societăţii.

La nivelul judeţului, coordonarea implementării măsurilor de prevenire/intervenţie a situaţiilor de urgenţă se efectuează de către I.S.U. Constanța, personalul unităţii asumându-şi cu responsabilitate şi profesionalism, misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.

Activitatea pe linia protecţiei civile desfăşurată de inspectorat, constă în activităţi preventive desfăşurate la nivelul operatorilor economici și administraţiilor-publice locale, materializate prin: activităţi de control, verificări ale sirenelor de alarmare, a spaţiilor de adăpostire, a localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, a spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, intervenţii pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară – C.B.R.N. și avizarea rutelor de transport pentru deşeurile periculoase).

Cu viata mea apar viata  1933   2015  82 ani de atestare documentara a Protectiei Civile in Romania | imaginea 2 O altă misiune importantă pe linie de protecţie civilă desfăşurată de I.S.U. Constanța constă în pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc.

Astfel, în anul 2014, pe linia pregătirii în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost desfăşurate peste 1816 activităţi cu personalul cu atribuţii pe această linie din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, instituţiilor şi operatorilor economici, 10 exerciţii de alarmare publică şi antrenare a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, 1.784 exerciţii practice privind modul de comportare în situaţii de urgenţă la care au participat peste 7000 persoane şi au fost organizate peste 12 lecţii deschise şi 10 concursuri tematice în domeniu, la care au participat peste 500 de preşcolari, elevi şi personal didactic.

În cursul anului precedent, I.S.U. Constanța a intervenit pentru gestionarea unui număr de 28.733 apeluri de urgenţă primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, din care 12.097 intervenţii SMURD şi 1.479 intervenţii de stingere a incendiilor, asistenţă persoane, misiuni pirotehnice, operaţiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase şi intervenţii la alte situaţii de urgenţă. Au fost monitorizate 5 zone cu alunecări sau prăbuşiri de teren la unităţile administrativ teritoriale din judeţ şi 4.149 transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special.

De asemenea, în anul 2015 au fost primite 35 informări, atenţionări, avertizări meteorologice şi hidrologice, care au fost retransmise prin mesaje SMS, fax şi e-mail, potrivit prevederilor legale, membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiilor cu funcţii de sprijin.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.