Protecția Civilă la ceas aniversar

Duminică, 01 Martie 2015București

Protectia Civila la ceas aniversar | imaginea 1 La 28 februarie a.c., se împlinesc peste opt decenii de la înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din ţara noastră, legiferate prin semnarea Înaltului Decret Regal în 1930 de regele Carol al II-lea şi publicarea Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene în Monitorul Oficial al României, trei ani mai târziu.

Pentru marcarea acestui moment aniversar, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a organizat la nivel naţional evenimente menite să familiarizeze opinia publică cu sorgintea acestei structuri, misiunile la care au participat, de-a lungul timpului, componenţii acesteia, precum şi priorităţile instituţionale ancorate prezentului.

La nivelul Capitalei, Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc) a deschis seria activităţilor dedicate acestei zile încă de luni, 23 februarie, cu expoziţia fotodocumentară intitulată „Scurt istoric al Protecţiei Civile”, eveniment ce se va derula până la sfârşitul lunii martie. În ziua de 27 februarie a.c., muzeografii noştri au susţinut, în colaborare cu specialiştii Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, lecţii cu tematică specifică la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din municipiul Piteşti. Astăzi, până la ora 16, porţile Muzeului vor rămâne deschise pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu file din istoria pompierilor şi protecţiei civile, iar accesul publicului este liber.

De asemenea, Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă a găzduit, în data de 27 februarie, o sesiune internă de dezbateri dedicată acestui moment.

Specialişti în domeniul preventiv au derulat lecţii informativ - educative în 13 şcoli bucureştene, prilej cu care au fost diseminate informaţii privind regulile şi măsurile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unei situaţii de urgenţă. Astăzi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti - Ilfov prezintă elevilor bucureșteni, dar și altor persoane interesate tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste din Capitală participă la misiunile de salvare.

Protectia Civila la ceas aniversar | imaginea 2 Ziua Protecţiei Civile este sărbătorită şi la nivel local, astfel că inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi-au deschis „porţile”, publicului larg fiindu-i prezentate tehnica de intervenţie, modul de utilizare a acesteia, precum şi materiale de informare preventivă specifice tipurilor de risc. Totodată, în zonele cu public numeros sunt organizate puncte de informare preventivă şi derulate exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor medical de urgenţă.

În seria activităţilor organizate pentru marcarea acestui moment se regăsesc şi aplicaţii demonstrative, expoziţii, manifestări cultural-sportive, concursuri şi alte activităţi cu tematică din domeniul situaţiilor de urgenţă.

INFO BACKGROUND

România a parcurs în 2004 un proces de reformă instituţională, astfel că protecţia civilă şi pompierii militari au format o structură unitară – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, componentă aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Mecanismul modern de gestionare a situaţiilor de urgenţă, adaptat standardelor UE şi NATO, a presupus variate responsabilităţi pentru protecţia civilă, obiectiv ce a reclamat implicare, profesionalism şi responsabilităţi instituţionale sporite.

De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Profesionalismul protecţiei civile s-a confirmat în multe situaţii: la inundaţiile din anii 1970 şi 1975, precum şi la cele înregistrate după anul 2000, cutremurele din 1940 şi 1977, secetele prelungite, accidentul de la Centrala nucleară – Cernobîl, accidente aviatice şi tehnologice, alunecări de teren cu impact asupra localităţilor.

Protectia Civila la ceas aniversar | imaginea 3

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.