Activităţi pentru marcarea Zilei Protecției Civile din România

Luni, 04 Martie 2019Teleorman
Foto: ISU Teleorman

Activitati pentru marcarea Zilei Protectiei Civile din Romania | imaginea 1 Pentru a sărbători Ziua Protecției Civile din România, salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență "A. D. Ghica" al județului Teleorman au desfășurat miercuri, 27 februarie, a.c., un simpozion cu tema "Protecția Civilă - trecut, prezent și viitor".

Evenimentul, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai societății civile, cadre militare în rezervă și retragere, precum și membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a constituit un bun prilej de a ne reaminti modul cum această „armă a vieții” a luat ființă acum 86 de ani, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din anul 1933, cum s-a realizat unificarea din anul 2004 a două instituții cu rol major în salvarea vieții, bunurilor materiale și mediului înconjurător și cum a continuat să se dezvolte noua structură care acum se numește Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman.

În prezent, Protecţia Civilă din cadrul unității îşi demonstrează din ce în ce mai pregnant misiunea umanitară de protejare a vieţii şi bunurilor cetăţenilor în faţa efectelor distrugătoare ale catastrofelor şi calamităţilor, afirmându-şi constant dimensiunea internaţională a activităţii sale, sub deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”.

Pe lângă numeroasele atribuţii şi misiuni pe care le au de îndeplinit, salvatorii intervin în diverse situaţii de urgenţă, de la incendiile cu care s-au confruntat mereu, până la inundaţii, cutremure, alunecări de teren, descarcerări, asistenţă medicală de urgenţă, salvări de persoane şi animale din diferite situaţii, asanări de muniţie neexplodată din timpul conflictelor armate, deblocare, depoluare, protecţie N.B.C.R. şi decontaminare, filtrare şi transport de apă, iluminat, protecţie a bunurilor materiale şi valorilor din patrimoniul cultural, acordare de sprijin pentru supravieţuirea populaţiei afectate şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor în caz de situaţii de urgenţă, toate acestea având un singur scop – acela de a proteja cetăţenii, bunurile acestora şi mediul înconjurător de efectele distructive ale situaţiilor de urgenţă.

Suntem convinși că astăzi, în cadrul acestui simpozion, am reușit să înțelegem principalele aspecte ce definesc această nobilă armă și am conștientizat eforturile pe care trebuie să le facem în continuare pentru asigurarea unui înalt grad de protecție a cetățenilor.

Activitati pentru marcarea Zilei Protectiei Civile din Romania | imaginea 2 Bineînțeles, în acest cadru festiv al activității, șapte cadre militare ale unității, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor, pregătire profesională și comportare demnă, au fost înaintate în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, astfel:

  • în gradul de căpitan: lt. Iorga Marius Cătălin și lt. Stîngă Ionuț Florin (ambii din cadrul Centrului Operațional/Dispecerat);
  • în gradul de plutonier adjutant: plt.maj. Ghena Sorin Florin (Detașamentul de Pompieri Zimnicea); plt.maj. Mutu Marius Florentin (Detașamentul de Pompieri Alexandria); plt.maj. Popa Costel Bogdan (Detașamentul de Pompieri Roșiorii de Vede și plt.maj. Roșoga Alexandru Eugen (Centrul Operațional);
  • în gradul de plutonier major: plt. Șatran Mihai Cătălin (Detașamentul de Pompieri Turnu Măgurele).

Activitatea s-a încheiat cu prezentarea noilor echipamente și mijloace de intervenție intrate în dotarea unității în cursul anului trecut, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al Consiliului Județean Teleorman.

De Ziua Protecției Civile, felicităm toți salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, precum și membrii instituțiilor ce fac parte din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman pentru devotamentul şi profesionalismul de care dau dovadă zi de zi în rezolvarea problemelor cetățenilor! La mulți ani!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.