Cutremur în Alba
Marți, 26 noiembrie a.c., în municipiul Blaj, a avut loc un exerciţiu cu tema „Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba cu Grupul de Suport Tehnic, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Blaj, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, UPU Alba Iulia, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Salvamont, şi a celorlalte instituţii şi operatori economici implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un seism major care a avut efecte în municipiul Blaj”.
Situația tactică:
Marți, 26 noiembrie a.c., ora 09.30, s-a produs un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea, la adâncimea de 100 km. Staţiile de seismologie au anunţat posibilitatea apariţiei unor replici ale acestuia. Cutremurul s-a resimţit şi în judeţul Alba. Din primele informaţii, pe teritoriul municipiului Blaj sunt avarii la 2 blocuri de locuit în zona Câmpia Libertăţii.
În zonă sunt 4 blocuri de locuit şi 10 case. Numărul estimativ de persoane care sunt la această oră în aceste locuinţe este de aproximativ 200 de persoane.
În imobilele afectate sunt persoane accidentate grav care nu se pot autoevacua.
Au fost produse avarii la reţelele de utilităţi publice (electrice, gaz, comunicaţii).
Pot apărea noi situaţii care pun în pericol viaţa cetăţenilor.
În urma recunoaşterilor din zona afectată, cdt. G.I.S. din cadrul GI Blaj constată următoarele:
- blocul G2 scara I are avariată casa scărilor, iar 1 persoană de la etajul 3 are leziuni la coloană şi nu se poate evacua;
- în apartamentele şi pe căile de evacuare din blocul G2 sunt peste 10 victime cu diferite afecţiuni medicale în urma accidentării datorate căderii anumitor obiecte care trebuie evacuate şi necesită ajutor medical;
- în blocul G3 la etajul 4 o persoană a rămas blocată în apartament iar la parter şi pe casa scărilor sunt persoane cu diferite traume şi leziuni grave;
- în zonă sunt aproximativ 100 de persoane care s-au evacuat din locuinţe pe Câmpia Libertăţii, 8 dintre acestea prezintă leziuni diverse (la cap, mâini, picioare)
La magazinul de la parterul blocului G2 s-a produs un incendiu şi există risc de propagare la etajele superioare. Fumul dens îngreunează acţiunea de intervenţie a echipajelor sosite la faţa locului;
Pe timpul desfăşurării intervenţiilor de salvare a victimelor s-a produs o replică a cutremurului în urma căreia 1 servant din echipa de salvare care se afla la parter s-a accidentat la picior datorită căderii a două corpuri suspendate, iar un cetăţean a rămas blocat în apartamentul nr. 25 de la etajul 4 al blocului G2 .
La spitalul municipal Blaj datorită unei avarii s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică. În blocul operator se pregătesc 2 operaţii pentru victimele transportate
La ora 15,00 toate persoanele sunt evacuate din zona de risc, incendiul este lichidat şi se încep activităţile de evaluare a efectelor cutremurului. Echipele de intervenţie şi forţe ale CLSU Blaj, SVSU Blaj, E-on gaz, Electrica, Apa CTTA, Romtelecom etc. acţionează pentru refacerea reţelelor de utilităţi din zonele afectate şi stabilirea măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate. Specialiştii din cadrul inspectoratului în construcţii desfăşoară acţiuni de evaluare a structurilor de rezistenţă a construcţiilor.
Pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor produse de cutremur, au intervenit Detaşamentele de pompieri Alba Iulia, Aiud şi Garda de Intervenţie Blaj cu 83 cadre militare şi 14 autospeciale de intervenţie; Grupa Operativă a ISU Alba cu 13 cadre militare şi 2 autoturisme ; ISU Mureş cu 2 cadre militare şi cu 1 autospecială Punct de Comandă Mobil ; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Blaj cu 13 persoane şi 6 utilaje; Poliţia Comunitară Blaj cu 8 agenţi; Poliţia Municipiului Blaj cu 3 echipaje şi 3 autoturisme; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba cu 2 echipaje şi 1 autoturism; Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba cu 10 persoane şi 2 autoturisme; Filiala de Cruce Roşie Alba cu 10 persoane şi 1 ambulanţă; Asociaţia Română a Câinilor de Salvare Alba 2 persoane, 2 câini şi 1 autoturism; E-on Gaz Alba cu 2 echipe şi 1 autoturism; Electrica Alba cu 1 echipă şi 1 autoturism; Apa CTTA Alba cu 1 echipă şi 1 autoturism; Romtelecom Alba cu 1 echipă şi 1 autoturism; Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba cu 13 cadre medicale şi 4 ambulanţe şi Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba cu 5 cadre medicale şi 1 ambulanţă.
Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.
La exerciţiu au participat domnul preşedinte Ion Dumitrel, domnul consilier Jurcă Marius – Instiuţia Prefectului Alba, domnul Rotar Gheorghe primarul municipiului Blaj şi reprezentanţi ai instituţilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de acest tip de risc.
Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul, colaborarea bună între toate forţele participante şi profesionalismul pompierilor militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.